X
 
 

Министър Красимир Вълчев: Трябва да префокусираме образователната система

2065 0
photo of Министър Красимир Вълчев: Трябва да префокусираме образователната система
Снимка: Йорданка Калчева
Две основни предизвикателства очерта министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в Добрич в рамките на инициативата „Европа в нашия дом“. По думите му едното от тях е да бъдат обхванати, задържани и приобщени в образователната система всички деца, а второто предизвикателство – да бъдат придобити ключови компетентности. За да се постигне това, е необходимо да се префокусира системата, посочи министърът.

Позицията му е, че трябва да се даде по-голяма свобода на учителите да провокират дискусии, а не да се придържат само към учебния материал.

Пробация за прокурор от Добрич заради лъжесвидетелстване

Прокурорът от Окръжна прокуратура – Добрич, Румяна Желева е с 6-месечна пробация, наложена от  Специализирания наказателен с...

Министър Вълчев призна, че най-голямото предизвикателство е децата да посещават редовно училище. Очакванията му са правозащитни организации да атакуват идеята за спрените помощи, но на практика средствата се прехвърлят „от безотговорния родител към отговорния учител“. Защото досегашната практика показва, че глобите на семействата, които не пращат децата си на училище, са несъбираеми. Най-ефективно е да се обвърже с други права, счита министърът.

По-рано пред журналисти в Добрич министър Красимир Вълчев заяви, че не се предвиждат промени на Закона за училищното и предучилищното образование. Отговорът му беше във връзка с искането от Асоциация на индустриалния капитал за задължителна матура по математика заради недостиг на кадри с инженерни специалности. Тази година вече имало ръст на желаещите да се явят на матура по математика, макар броят им все още да е малък. По думите му с най-високи възнаграждения и добра реализация са професионални направления, свързани с изучаване на математика и природни науки, а за тези специалности се очаква и най-висок ръст през следващите години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално