Лукарски ще се среща и обяснява със синдикатите за "Дунарит"

15412
Лукарски ще се среща и обяснява със синдикатите за "Дунарит"
Снимка: БГНЕС

Заради подготвеното решение да бъде де факто спряно предприятието "Дунарит", което е най-големият български производител на детониращи шнурове, противотанкови и противопехотни мини, артилерийски и авиационни боеприпаси, днес ще има среща между икономическия министър Божидар Лукарски, зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова и представители на КНСБ и КТ "Подкрепа". Очаква се около 16:00 часа да има официални изявления.

Припомняме, че де факто "Дунарит" се контролира от Цветан Василев. Още през лятото на миналата година като управител на мажоритарния му акционер "Кемира" бе вписан Бисер Лазов. Същият Лазов е защитен свидетел по обвинението срещу Василев. Предприятието има поръчки за 100 млн. лв. от САЩ и Израел само през тази година по данни от мениджмънта му.

Синдикатите плашат със стачка заради отнет лиценз на "Дунарит"

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха срещу "недомислено решение" на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставк...

Спирането на лиценза на "Дунарит" е отговорно решение, продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната. Това заяви Лукарски по повод решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, който постанови временно спиране за период от 6 месеца на тригодишния пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието.

Съветът е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието. Констатациите са свързани с движението на паричните потоци в "Дунарит", като не става въпрос за единичен случай. Това становище е споделено от всички членове на междуведомствения съвет и решението е взето единодушно. Конкретни детайли и аргументи за решението не могат да бъдат оповестени, тъй като информацията е класифицирана.

Съветът се съпредседателства от министрите на икономиката и отбраната, като включва над 20 представителя на ниво зам.-министри от всички министерства, експерти от Министерски съвет, Държавна Агенция „Национална сигурност“ и Национална разузнавателна служба.

 

Константин Тренчев излезе в пенсия, КТ "Подкрепа" с нов президент

476 делегати от деветия конгрес на КТ "Подкрепа" гласуваха президент на синдиката да бъде Димитър Манолов, а вицепрезидент - Йоанис П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе