Пламен Стоилов: Искаме Русе да се утвърди като модерен град – лидер

2682
Пламен Стоилов: Искаме Русе да се утвърди като модерен град – лидер
Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица кметът на Русе Пламен Стоилов  отчете работата на общината през втората година от втория си мандат и отчете приоритетите си.

Г-н Стоилов, как бихте определили втората година от втория си мандат като кмет и постигнахте ли поставените цели?

Тежка катастрофа на пътя София - Русе

Eдин човек е пострадал при катастрофа между лек автомобил и автовоз на около 10 километра от Русе по посока София. При сблъсъка натов...

2017-а беше изключително силна година, когато става въпрос за ключови инфраструктурни проекти, които русенци очакваха с десетилетия. Бих я определил като годината на подготовка за бъдещото мащабно строителство в целия град. Продължихме да работим активно във всички сфери и секторни политики ефективно и в срок. Амбицията ни е Русе да се утвърди сред най-бързоразвиващите се градове в България, като модерен град – лидер.

Кои бяха ключовите проекти, по които работихте и как оценявате значимостта им?

През втората година от мандат 2015-2019 г. управлявахме проекти и разработихме проектни предложения на обща стойност около 119,2 млн. лв. Тази безвъзмездна финансова подкрепа е особено важна за развитието на града ни и през последните години доказахме, че сме сред общините с най-висока ефективност в управлението на проекти. През тази година успешно завършихме дейности в различни направления – четири сгради от образователната инфраструктура бяха напълно обновени с внедрени мерки за енергийна ефективност; осигурихме заетост на над 100 души и предоставихме достъп до интегрирани здравни услуги и услуги за социално включване на още толкова; в четири детски градини и три училища реализирахме проекти за обновяване на пространствата, съчетано с разнообразни дейности за деца и ученици; започна да функционира и новият Кризисен център за жертви на домашно насилие.

Съществен напредък отчитаме в реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. От началото на годината досега успешно приключихме обновяването на 6 блока. В момента се санират 16, а през 2018 г. ще стартираме още 5. По този начин, до края на следващата година общият брой санирани жилищни сгради в Русе ще достигне 39, с общ брой живущи – близо 6 000 души. Отделно от това, пред Българската банка за развитие сме депозирали още 69 искания за сключване на договор за целево финансиране. При подновяване на програмата, общият брой на санираните блокове на територията на община Русе може да надхвърли 100, като от това ще се възползват над 9 000 русенци.

Какво предстои и какво конкретно ще се промени в облика на града?

За кратко ограничават движението през ГКПП Дунав мост – Русе

В петък, от 10.30 до 11.15 часа, ще бъде ограничено преминаването през ГКПП Дунав мост – Русе. Причината – полагане на нова...

Част от дейностите, които изпълняваме в момента, вече започнаха да променят облика на града и това е промяна, чакана с десетилетия от русенци. Пример за това са мащабните проекти, изпълнявани с безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Мога да заявя, че именно те играят важната роля Русе най-после да се обърне с лице към река Дунав - един огромен потенциал, който ще бъде отключен чрез изграждането на модерна крайбрежна ивица - пристан за круизни кораби и още едно любимо място за отдих на жителите с нови зелени площи, осветление, пейки, велоалеи, детски площадки и сцени на открито. По втория етап на проекта за интегрирана система на градския транспорт предстои рехабилитация, реконструкция и осъвременяване на булевард „Придунавски“ и три броя пасарелки. Така ще постигнем по-добри възможности за използването му за масов обществен градски транспорт, малките квартални улици ще се освободят от прекомерната натовареност и не на последно място – ще осигурим нормален автомобилен и пешеходен достъп до зоната. Чрез проекта за градската среда ще преобразим пешеходните участъци по четири улици – „Баба Тонка“, „Славянска“, „Църковна независимост“ и „Райко Даскалов“, ще изградим зона за обществен отдих по крайбрежната ивица и ще обновим изцяло розариума в Парка на младежта.

Като лидер на трансгранично сътрудничество, Русе се откроява с още един проект, свързан с развитието на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7 по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Чрез него в Русе ще се извърши рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал Русе–център и ще се подобрят навигационните условия на три корабни места.

От какви промени се нуждае Русе?

За да продължи да се развива успешно със същите темпове, Русе най-много се нуждае от такива промени, които да го утвърдят като модерен европейски град и да стимулират младите хора да се реализират тук.

Активно инвестираме в подобряването на образователната инфраструктура. През септември стартираха дейностите по обновяването на Математическата гимназия „Баба Тонка” и училище „Христо Ботев”, както и три детски градини - „Пинокио 1”, „Пинокио 2” и „Русалка 2” чрез ремонт на сградите, изграждане на спортни площадки, озеленяване в прилежащите дворни пространства, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и мерки за достъпна среда. Заложили сме си като цел всяка година да обновяваме училища и детски градини, което ще създаде по-добри условия и среда с висок стандарт, какъвто заслужават деца, учители, персонал и родители. През 2017 г. създадохме нови правила за прием на деца в първи клас в общинските училища, които въведоха единни критерии за равнопоставеност.

Планира се магистрала "Русе - Велико Търново", започват с пътя за Бяла

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщи за готвен парцеларен план за строителството на автомагистрала...

Напролет стартираме реализацията на най-мащабната в най-новата история на града програма за ремонт на уличната и тротоарната мрежа както в центъра, така и в кварталите. Успешно приключихме всички процедури и сме напълно готови, веднага след приключване на зимния сезон да стартираме реконструкцията на близо една трета от улиците в целия град.

А какво се случи през изминалата година в селата, кварталите и град Мартен?

Осигурихме целево финансиране и за малките населени места, които подпомогнахме с общо 700 хил. лв. за ремонт на уличната мрежа. Чрез общинския фонд „Малки населени места” за трета поредна година осигурихме допълнително 320 000 лв., за финансиране на проекти за благоустрояване на 13-те кметства от общината, както и кварталите „Средна кула“, „Долапите“, „ДЗС“ и „Образцов чифлик“. По този начин всяка година инвестираме над 1 млн. лева към малките населени места, защото имаме доверие на кметовете и държим те самостоятелно да реализират идеите си. Те от своя страна успяват да привлекат и съгражданите си, които активно помагат чрез доброволен труд и резултатите там са действително видими. Тази година инвестициите бяха във всички секторни политики – инфраструктура, детски площадки, детски градини, паркове, изкуство, образование, спорт, култура…

Кои събития бихте откроил като най-запомнящи се през тази година на управление?

Като говорим за значими проекти и събития, не мога да не отбележа и дългоочакваното от русенци завършване на храма „Всех Святих“. Той отвори врати на 10-и септември, след близо 42 години – дата, която ще остане в историята на Русе. Сега, в Парка на възрожденците, в близост до автентичното място, на което е бил съборен стария храм, нашите съграждани се радват на красива и завършена църква.

"Спешна помощ" - Русе работи само с половин персонал

Половината щат на „Спешна помощ“ в Русенска област остава незает. Липсват лекари и фелдшери за всички звена в региона, ст...

Като град на първите неща, Русе добави и още няколко, случили се през тази година. Бих ги определил като шедьоври на съвременното изкуство – плаващият концерт „От Виена до Русчук – на една река разстояние“ ни представи чрез прожекции и цветни лъчове танцуващи фигури на водна стена; Мажоретен фестивал „Русе Ритъм&Марш“ събра десетки състави, формирайки невероятни хореографии, а Международният фестивал за съвременно изкуство „3D-светове в градския щрих на Русе“ представи по уникален начин триизмерни вдъхновяващи картини. Наред с това превърналите се в традиционни фестивал за детско и младежко творчество „Всемир на таланти”, единственият на Балканите Международен фестивал на ледените фигури, Международният фестивал на пясъчните скулптури, Международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“.

Като водещ културен и фестивален център от национално значение, през последните 12 месеца в Русе проведохме над 350 събития в рамките на над 30 международни, национални и регионални културни инициативи.

А кое най-значимото събитие, което предстои през 2018?

През това лято градът ни се доказа като отличен организатор на големи събития по време на турнира от Световното Гран при за жени, а през следващата година феновете на волейбола отново ще имат възможността да гледат този спорт на най-високо ниво в многофункционалната зала „Булстрад Арена“. Русе ще бъде един от трите български града, заедно със София и Варна, които ще съдомакинстват Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. и ще имаме възможността да докажем, че сме готови да посрещнем това предизвикателство. Тук е моментът да изразя признателността си към президента на федерацията г-н Данчо Лазаров и към вицепрезидента г-н Любо Ганев за оказаното доверие и съдействие. С хилядите туристи и гости на града, които ще посрещнем, ще можем да презентираме не само прекрасната спортна инфраструктура, с която разполагаме и която развиваме успешно, но и това, което имаме като архитектура и забележителности, така че гостите, които дойдат в нашия град, да останат с незабравими спомени и да се върнат отново, за да преживеят още много хубави дни в Русе.

Какъв е Русе в очите Ви днес и какво е посланието, което искате да оставите в гражданите?

ГЕРБ и БСП в сблъсък заради "батко и братко" в Русе

Става дума за тежко и сериозно обвинение. За нас е особено неприятно, че един от заподозрените е брат на депутат от БСП. Но е добре, че...

Вярвам, че посланията, които оставяме, са предимно под формата на действия и резултати, които достигат до всеки русенец. С всяка изминала година Русе става все по-красив, модерен и вдъхновяващ град. Заедно с екипа на общинска администрация си поставихме ясна визия и цели, които ще утвърдят именно тези качества и през следващите години на управление, присъщи за един достоен и проспериращ европейски град. Уверен съм, че с високото темпо на работа и мотивация, както и благодарение на добрия синхрон в работата ни с Общински съвет – Русе, както и в най-голяма степен с доверието и подкрепата на гражданите, ще утвърждаваме Русе като все по-добро, предпочитано и перспективно място за живеене.

Източник: utroruse.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе