Burning man идва за първи път в Европа

2875
Burning man идва за първи път в Европа
Снимка: Wikimedia Commons

Burning man е нетипичен фестивал за авангардно и алтернативно изкуство и култура, където хората напълно забравят задръжките си. Заради него всяка година над 65 000 свободни души пътуват до пустинята в Невада в САЩ за да създадат ефимерен град. Влиянието на фестивала е толкова заразно, че в момента има стотици събития по целия свят свързани с него, но нито едно не предлага същото преживяване, пише Artprice. 

Според холандското издание на Esquire оригиналният фестивал ще се проведе за пръв път в Европа през 2017 г., като за локация е избран Амстердам. Събитието ще бъде под мотото „Къде спят овцете“ и се очаква да продължи от 29 до 31 юли. Билетите ще са достъпни само за феновете на холандската фейсбук група Burning man. 

Уникален младежки фестивал ще се проведе през следващите два дни в Каварна

Уникален младежки фестивал ще се проведе през следващите два дни в Каварна. Това съобщи в предаването „Метроном” на Радио &...

За неспосветените „Горящият човек“ е особено културно събитие, което предлага всякакъв вид скандални образи, инсталации и преживявания. Името на фестивала идва от ритуалното изгаряне на дървена човешка кукла в съботната нощ. „Плая“ – мястото в пустинята Невада където се разполага фестивала всяка година, е нещо като храм на хедонизма или идеализма, населен от хипита, артисти, музиканти, адвокати и изпълнителни директори от силиконовата долина, които до един се прекланят пред природата и артистичния гений, пише БГНЕС.

Легендата за основаването на фестивала започва през 1986 г., когато Лари Харви – куратор и сценарист, заедно с дузина приятели изгарят едно чучело на плаж в Сан Франциско, като акт на спонтанен креативен катарзис. Това бързо прераства в ежегоден ритуал със стотици хора, което кара Харви да премести събитието си в отдалечената пустиня на Невада. Днес на едно от най-негостоприемните места в света, за дена седмица в началота на септември се събират хиляди хора, които създават градчето Black Rock city. 

В основата на Burning man е честването на артистичния израз на тези, които имат утопична визия за света. За някои това е създаване на духовен смисъл в общност въз основа на нови духовни принципи. За други всичко е денонощно парти, но както и да са го почувствали повечето участници споделят, че то променя живота им. 

Всъщност този „град“ в пустинята е най-голямата интерактивна експозиция на изкуство в света, разположена върху „лунен пейзаж“, който дава ново усещане за възприятието. 

Хип-хоп фестивалът Back To The Unity се завръща с ново издание

След шест супер успешни издания, хип-хоп фестивалът Back To The Unity се завръща, но този път на открито - в “Маймунарника”...

Там може да се видят „арт“ коли, които изглеждат като вълшебни килими, мехенични огнедишащи дракони и дори реплика на корабокрушение от 18 век в реален размер. През ноща Лудия Макс среща Алиса в страната на чудесата и всичко се превръща във визуален спектакъл, толкова сюрреалистичен, че те връща в детството. Има и внимателно проектиран храм, който се изгаря последната нощ на церемония след първичното диво изгаряне на Човека предишната вечер. 

Тематични лагери населени от стотици участници и техните палатки създават голяма част от фестивала според темата му. Ако ивате за пръв път и няма група към която да се присъедините може да станете част от теметичен лагер, но запомнете, че Burning man не е място за наблюдатели и се пригответе да носите костюми и да учавствате в създаването на лагера.

Фестивалът е посветен на откривателството и всяко година обикновено една трета от участните идват за пръв път. Тези, които искат да научат повече могат да учавстват в над 2 000 безплатни уъркшопа, по-малки събития или дискусии посветени на всичко – от това как да разбираш личностните черти и веган сладоледа до измиване на кола с пясък. Нещата, които се случват вътре никога не са едни и същи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена