Чуйте последното интервю на Апостол Карамитев, записано само ден преди смъртта му (ВИДЕО)

26581
Чуйте последното интервю на Апостол Карамитев, записано само ден преди смъртта му (ВИДЕО)
Снимка: Съюз на артистите в България

Апостол Карамитев си отиде на 50 години, на 9 ноември 1973 г., и остана завинаги един от най-обичаните български актьори на всички времена. Тази година се навършват 100 години от рождението му. Последните му думи са записани само ден преди актьорът да си отиде от този свят. Карамитев умира по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен", а ролята му е доиграна от Коста Цонев.

Мислите, които Апостол Карамитев споделя в това свое последно интервю, звучат изключително съвременно. Убедете се сами:

"Как да ви кажа, на мен ми е много неудобно да говоря за миналото, защото аз миналото не го обичам. От нищо не се срамувам и за нищо не съжалявам, но миналото си е минало - хубаво, добро, било е. Може би защото професията ми е такава, та и за бъдещето си не обичам много да говоря, макар че мисля за него. Колчем съм правил планове, винаги не е ставало точно това, което съм си мислел. Затова за бъдещето - айде да не говорим, макар че мислим.

И ни остава само едно - това проклето... и хубаво настояще. Знам ли... цял живот настоящето е запълвало живота ми. И то настояще, такова едно, изпълнено само с работа. Петдесет години, като си помисля, много бих искал да видя и да преценя какво в живота ми е било победа, какво е било поражение. И стигам до едно тъжно заключение, че много от победите, които някога така съм тържествувал, когато съм ги извоювал, след време се оказват жалки и незначителни. И обратното - много от пораженията, много от това, което са били неуспехи за мене, с времето се оказват големи победи. Победи над себе си, над собствената си гордост и над собствените си заблуждения. Знам ли... работа, работа, работа. Това е бил животът ми. Това е и навярно това ще бъде.

ОЩЕ: Отбелязваме 100 години от рождението на Апостол Карамитев със събития в два поредни дни

Аз не знам вече кое е добро, кое е лошо. Аз вече не знам в живота ми, в миналия, аз не знам кое е победа, кое е поражение. И не искам да знам. Пак ви казвам - за нищо не съжалявам и от нищо не се срамувам. Но само едно знам - Господи, що нещо ни чака занапред! Що работа ни чака занапред. Както е казал поетът (Веселин Ханчев, бел.ред.) - "за да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори".

Отбелязваме 100 г. от рождението на Апостол Карамитев със събития в два поредни дни

Софийският театрален салон ще отдаде почит на обичания от поколения българи актьор Апостол Карамитев (1923-1973), като отбележи 100 год...

Все си мисля, че във всеки човек е скътано човешко щастие.

Това щастие, дадено на човека от родители, от приятели, от учители, от любима, от деца, от народ. Дадено му е от хора, от човеци и е предназначено за хора, предназначено е за човеци. Някога, преди много години, в моите бурни младини аз имах чувството, че светът е създаден за мене, че светът се върти около мене и че светът съществува чрез мене. Петдесетте години, които изживях, многото погребения, на които присъствах, ме накараха да се убедя, че светът не съществува за мене, че аз не съм пъпът на вселената и че светът не се върти около мене. Но това ме научи на едно друго нещо - че това просто, вълшебно нещо, което е животът, човек трябва, колкото може по-честно, по-умно, по-запълнено да изживее. И може би, може би този живот няма да е сбъдновението, за което е мечтал на младини. Няма да е крилата мисъл, полет, а ще бъде може би само една клетка, която приема сока от земята и го предава нагоре. Може би животът няма да бъде шумолене, няма да бъде листа, няма да бъде плодове, а само тъкан, само клетка. Но и това е живот. Това е може би предназначението ни. Това, което сме взели, да дадем. Да върнем това, което сме взели от хората - да го върнем на хората. Както е казал поетът - "за да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори".

Аз станах на 50 години. Какво е минало не знам. Важни ми са следващите десет години, следващата десета роля, следващата десета постановка, следващият десети випуск, който трябва да пусна във ВИТИЗ. Па тогава един ден може би, кой знае... Целият свят е сцена и всички хора по света - актьори."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

"Мистерия на Тракийския Херос" - короната на тазгодишната Нощ на музеите (ВИДЕА)

В Народния театър започнаха репетициите на "Куклен дом, Втора част"

Народният театър пуска билети по 10 лева по случай 24 май

"Огънят на Анадола" празнува 25 години на стадион, след това идва в България

Безплатни постановки за 1 юни в Националния музикален театър

Master the Failure Vol. 2: Да приемем провала като част от пътя към успеха

10 години от смъртта на оперната легенда Никола Гюзелев

Новият авторски спектакъл на Ива Тодорова отново в Sofia Live Club

Джордж Клуни дебютира на Бродуей в емблематична постановка

Сатиричният театър открива маската на Никола Анастасов и почетния стол на Славчо Пеев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена