Dubioza Kolektiv: Властите във всички балкански страни управляват чрез страх

8626
Dubioza Kolektiv: Властите във всички балкански страни управляват чрез страх
Снимка: Liveprom

Ще ги познаете по жълто-черните екипи, с които винаги излизат на сцена. Няма да ги сбъркате и по провокативните текстове, в които разказват със сарказъм за живота на Балканите. Да, говорим за Dubioza Kolektiv. 

Една от най-любимите групи на българската публика се завръща у нас с нов концерт по време на ARTE Feastival във Велинград, който ще се проведе на 20, 21 и 22 август. 

За концерта във Велинград, музиката, политиката и Балканите си говорим с тях.

Вашата музика е известна с това че е различна, тя е микс от ска, пънк и реге. Какво ви вдъхновява?

Вдъхновението ни не идва от един конкретен жанр. Търсим вдъхновение в темите, за които пеем. Когато съберем римите в текст по конкретна тема и те сами по себе си имат смисъл и съдържат някакъв хумористичен, закачлив елемент, песента някак лесно се ражда след това.

В много от песните си обръщате специално внимание на обикновения човек от Балканите, неговия манталитет и поведение. Защо той се явява централен образ във вашето изкуство?

Харесва ни да си играем със стереотипите, а стереотипите, които хората от останалата част от света, особено хората от Западна Европа, имат към балканския човек, са наистина забележителни. В същото време ние самите имаме изкривени представи за себе си. Да се шегуваме с тези изкривени възприятия и от двете страни е чудесен начин да разрушим тези стереотипи и така да погледнем самите себе си по-ясно отстрани в процеса.

Политиката също е доста често засягана тема в текстовете ви. От няколко месеца страната ни е в политическа криза, но в един от вашите текстове се казва “politika je kurva’’. Трябва ли хората да се интересуват от политика и да гласуват?

Има една поговорка, която казва “Ако не се занимавате с политика, политиката ще се занимава с вас”. Когато демокрацията дойде на Балканите след падането на Желязната завеса, ние просто не бяхме готови за демокрацията. Няколко поколения са възпитавани по начин, според който няма нужда да се поставят под съмнение решенията на политиците, а просто да им се подчиняват. Ще мине известно време преди младите хора да разберат напълно принципите на функциониращата демокрация. В момента властите във всички балкански държави управляват чрез страх. Свободата и страха обаче не са съвместими.

Не сте били в България от една пандемия време. Какво да очакват феновете ви от концерта у нас?

България е едно от местата, където обичаме най-много да свирим. Сигурно си мислите, че това е отговор, който даваме навсякъде, за да поласкаем публиката, но това не е вярно. В България, заради сходствата в езика, манталитета, обичаите и храната, се чувстваме като у дома си, въпреки, че знаем, че сме в чужбина. Българската публика е една от най-енергичните в света! Всеки път, когато свирим тук, партитата са грандиозни - това и всичко, което казахме дотук показва, че няма нужда да правим празни комплименти на българската публика - просто искаме да свирим за вас възможно най-често.

Преди няколко дни имахме първия си концерт след 16 месеца пауза. Не сме изпитвали толкова много адреналин и емоции откакто тази група беше създадена. Беше толкова емоционално, че буквално се разплакахме посредата на концерта. Нямаме търпение да излезем на сцената във Велинград, където можете да очаквате огромно количество енергия, емоции и адреналин.

След толкова време ще бъдем отново заедно, без екрани помежду ни. Омръзна ни от онлайн концерти, изпълнения през Zoom и всичко подобно. Никоя технология никога няма да може да замени усещането за концерт на живо, в който енергия и емоции се обменят между групата и публиката. Надяваме се, че няма се разплачем отново по средата на концерта.

Ракия или бира преди концерта на Dubioza Kolektiv?

Ракията винаги е първият избор. Бирата носи тежест, а освен това паузата за уриниране в средата на концерт не е най-доброто решение. Имаме късмет, че хората ни носят огромни количества от домашната си ракия, когато свирим в България. Ето защо афтърпартито често е по-добро от самия концерт. Поне така ни се струва като се събудим на следващата сутрин.

Знаете ли нещо за Велинград?

Никога не сме били във Велинград, но знаем, че градът е известен със своите минерални бани - затова се надяваме, че ще излекуваме грандиозния махмурлук след шоуто в някой хубав минерален басейн.

Интервю: Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена