„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя любими български звезди на класическата музика

2179
„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя любими български звезди на класическата музика

Любими български звезди на класическата музика ще вземат участие в програмата на „Европейски музикален фестивал“ през 2017 година. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази и Мила Георгиева, пианистите Георги Черкин и Виктория Василенко, диригента Григор Паликаров и Оркестъра на Класик ФМ радио. От днес започва продажбата на билети за три от концертите. Европейският музикален фестивал ще се проведе за седемнадесети път през периода март – юни 2017 година и се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата.

Откриването на фестивала ще се състои на 29 март 2017 г. в столичната зала „България“ с проекта „Моцарт х 3“. Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт със солисти Георги Черкин и Виктория Василенко, която наскоро спечели престижния конкурс „Джордже Енеску“. Третият солист ще бъде Григор Паликаров, когото публиката познава преди всичко като диригент. В концерта ще участва и младият пианист Емануил Иванов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2016 г.

„Европейски музикален фестивал“ и Къща музей „Панчо Владигеров“ организират майсторски клас на цигуларя Светлин Русев

Майсторски клас на изявения български цигулар Светлин Русев ще се проведе в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016...

Друг акцент от програмата на фестивала ще бъде проектът „4 + 4 Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола. Така в една концертна вечер слушателите ще могат да съпоставят двете коренно различни композиторски интерпретации на една и съща тема. Именитият цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази, който отдавна е покорил сърцата на българската и чуждестранната публика, ще свири „Estaciones Porteñas“ от майстора на тангото Астор Пиацола. Той също ще дирижира и четирима млади, талантливи цигулари, всеки от които ще изпълни по едно от годишните времена на Антонио Вивалди.

В седемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ софийската публика за първи път ще може да чуе цигуларката Мила Георгиева в камерна програма. До момента тя е изнасяла много концерти с оркестър в София, но не и камерна програма. Ежегодно тя участва в цикъл от камерни концерти в Щутгарт, където е концертмайстор на Радио симфоничния оркестър. След огромния успех на камерните й концерти във Варна (2013) и Пловдив (2014), сега Мила ще свири и за столичани, а неин партньор на пианото ще бъде първокласният български музикант от Белгия Петър Петров. Двамата камерни партньори ще представят програма с творби от френски композитори – М. Равел, Кл. Дебюси, Ц. Франк и К. Сен-Санс. Камерният концерт на Мила Георгиева и Петър Петров бе обявен за предишното издание на фестивала, но не се състоя поради раждането на трето й дете.

Билетите за концертите от Европейски музикален фестивал 2017 са в продажба от 1 декември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com. До 3 януари 2017 цените на билетите ще бъдат с 10% намаление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com