Фестивалът Тракийски Мистерии плени Несебър

9961
Фестивалът Тракийски Мистерии плени Несебър
Снимка: Фестивал Тракийски Мистерии

Двудневният Фестивал Тракийски Мистерии 2021 се проведе на 26 и 27 август в Стария град Несебър. Мащабното елитарно събитие е организирано от Академия Орфика. При огромен интерес от страна на дългогодишните фенове на “Тракийската Мистерийна драма“, за гостите на Несебър, сред които и много чужденци, в завладяващата атмосфера на Стария град, една митична епоха оживя.

Програмата на Фестивала включваше множество, взаимно допълващи се събития на изключително високо ниво.

Вълнуващото пътешествие в света на древните траки започна с откриването на уникална по рода си изложба с модерно дигитално изкуство „Тракийски Мистерии“ на художничката Диляна Ангелова. Нейните внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика, въведоха публиката в неповторима атмосфера.

Лекцията на Института по Т-наука "Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес" събра разнообрана аудитория под открито небе на Яхтеното пристанище Несебър.

Водещият Тодор Йотов е предприемач и лектор във финансови, бизнес и обществени формати и медии. Другият лектор Боряна Рачева-Йотова е Старши Вицепрезидент, Старши Директор на проучвания, Риск и Математически Аналитики във Фактсет. Гост-лектор беше Десислава Иванова, създател на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“.

Спектакълът „Мистерия на Тракийския Херос“ бе кулминацията на събитията от първия ден на Фестивал Тракийски Мистерии 2021.

Чрез въздействащата симбиоза на автентична музика, хореография и слово присъстващите бяха въведени в свещеното пространство на тракийските Знамения. С тържествено шествие светите мощи и царските инсигниите на Светия Херос бяха положени в сърцевината на древния храм. Сред свещени обреди и древни орфически напеви бе внесена в осветеното пространство Реликвата с храмовите плочи на Вечния завет.

На 27 август в Античния амфитеатър се проведе уникалния по рода си мултимедиен интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, който има дългогодишна история на представяне и безброй почитатели в страната ни и в чужбина. Тракийска Мистерийна Драма е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“. Тази новаторска продукция няма аналог. Тя е вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с Древната тракийска цивилизация по нашите земи.

От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България.

След забележителния успех на първото лятно издание на Фестивал Тракийски Мистерии се предвижда ежегодното му провеждане и превръщането му в едно от най-забележителните и вдъхновяващи събития от летния календар на културните изяви в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена