Народният театър откри 116-ия сезон в историята си

12965
Народният театър откри 116-ия сезон в историята си
Снимка: Народен театър

С водосвет за здраве, благоденствие и успех Народният театър „Иван Вазов” откри днес 116-ия сезон в историята си. Денят, в който по традиция бе отслужен молебен, съвпадна с началото на църковната Нова година, а ритуалът събра на Голяма сцена почти целия актьорски, технически и административен екип на театъра.

По покана на директора Мариус Донкин, водосветът бе отслужен както и миналата година от Протойерей Атанас Вълков от храм „Свети Андрей Първозвани", който измоли от Бог да бди над работещите в театъра и неговите зрители и ги благослови със светена вода, а след това всички заедно изпяха „Многая лета”.

Почина актрисата Ванча Дойчева

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-годишна възраст ни напусна голямата актриса Ванча Дойчев...

Официално сезонът в Народния театър ще бъде открит за зрителите на 10 септември, когато е и първото представление в календара – „Нощна пеперуда” на Явор Гърдев на Камерна сцена.

За първи път от над 40 години насам Народният театър посреща и актьори, и зрители с изцяло обновени голяма и камерна зала. Ремонтът на помещенията и представителните пространства трая цяло лято, като бяха претапицирани зрителските столове на двете сцени, обновени всички златни орнаменти и изключително красивият полилей в голяма зала. Народният театър стартира сезона и с ново RED осветление и инсталация, която сменя застоялия въздух със свеж.

"Последното изкушение" - Вертикален спектакъл за катарзиса и смисъла отвъд греховете на страстите

„Двойната същност на Христос е била за мен винаги дълбока, неразрешима загадка; копнежът, този толкова човешки, толкова свръхчове...

Четири премиери ще могат да видят зрителите до края на декември, като първата от тях – на режисьора Красимир Спасов, е на 28 септември на Камерна сцена. Това е „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” („Чудаци”) по Максим Горки, с участието на Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев и Цветомира Даскалова.

На 13 и 14 октомври е режисьорският дебют на актрисата Бойка Велкова, която постави на Сцена на IV етаж „Цветът на дълбоките води” по пиесата на изключителната млада писателка Оля Стоянова. В спектакъла участват Емануела Шкодрева, Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Музиката за „Цветът на дълбоките води” е композирана и изпълнена от виртуозния Теодосий Спасов.

Само две седмици по-късно – на 27 октомври, Голяма сцена ще отвори врати за премиерата на „Калигула”- постановка на Диана Добрева. Представлението по текст на Албер Камю е с участието на Деян Донков, Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ. През декември на Голяма сцена ще бъде и премиерата на „Танцът Делхи” на световноизвестния режисьор и директор на театъра във френския град Тулуза Галин Стоев. В спектакъла участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и Радина Кърджилова.

Абсолвенти от НАТФИЗ играят Радичков на сцената на Народния театър

Народният театър „Иван Вазов” ще отвори голямата си сцена за абсолвенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на 29 май о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена