Не пропускайте да видите любовта между българския фолклор и фламенкото

12061
Не пропускайте да видите любовта между българския фолклор и фламенкото

Еструна се ражда преди три години и все още е единственият проект в света, който съчетава българско фолклорно пеене и фламенко пеене. Проектът вече има два успешни изяви в Испания.

Специално за Actualno.com Давид Перес (фламенко танц) сподели, че  постепенно е навлязъл в света на фламенкото.

Испанска гала - "Любовна магия" на Мануел де Фая и Еструна

По случай 100 години от сценичната премиера на емблематичното произведение на Мануел де Фая “Любовна магия” и след грандиоз...

"Едни от първите ми договори, които сключих са от 15-годишната ми възраст. Сега съм на 33 и фламенкото м ипозволява да обикалям света и да го запознавам с това, което е фламенкото. Целият ми живот е фламенко, защото и жена ми и приятелите ми са от света на фламенкото. Мога да кажа, че дишам фламенко, всяка моя секунда е фламенко", разказа още Перес.

Според него българите и испанците като хора са много близки, защото им е присъщо човешкото отношение. Ние не сме дистанцирани, както на други места по света.

До този момент успяхме да докажем, че българската музика може да се танцува по фламенко начин, остава да докажем, че и българските танци имат място в подобен проект, допълни още Давид Перес.

Деца с онкозаболявания ще видят на живо Антонио Ередиа

Предоставяме възможност на фондация сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" и техните семейства да посетят фламенко концерта...

На снимката: Давид Перес

По случай 100 години от сценичната премиера на емблематичното произведение на Мануел де Фая “Любовна магия” и след грандиозния успех на “Еструна” на най-значимите фламенко фестивали в Испания, тези две артистични програми ще бъдат представени в един зашеметяващ по своята мощ и емоционално въздействие концерт на 5 декември в зала 1 на НДК от 19:00 ч.

Фламенкото вдъхновява класиката с шедьовъра на Мануел де Фая “Любовна магия”, замислен и осъществен като диалог между камерен оркестър и фламенко ансамбъл с участието на неповторимата Росио Басан (фламенко вокал), недостижимите Патрисия Гереро и Давид Перес (фламенко танц), Дани де Морон (фламенко китара), Агустин Диасера (перкусия). Адаптацията е дело на маестро Йорг Бирханс, който ще дирижира камерния симфоничен оркестър. Балетът от “Любовна магия” илюстрира влиянието на традиционната култура върху съвременната музика, с фокус върху специфичното за фламенко музиката cante jondo (дълбоко пеене) и разкъсващия героите драматизъм в “Танца на огъня”.

Концертът се осъществява с любезното съдействие на AC/E, Посолство на Испания и Институт Сервантес.

Премиерният спектакъл на "Зоро" е утре

Какво е общото между Изабел Алиенде и Джипси Кингс? Отговорът ще се появи на сцената на Националния музикален театър този петък, съобща...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена