Нощ на музеите

4905
Нощ на музеите
Снимка: НВИМ

Европейска нощ на музеите ще бъде отбелязана днес, 19 май, в почти всички музеи и много галерии в столицата, предаде БГНЕС.

Вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.

Нощ в музея и Маврудово хоро в Асенoвград

Есенните празници на Асенoвград и Нощта на музеите тази година стартират заедно. Безплатен музеен тур из асеновградски църкви и интерес...

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. Тази година организаторите са подготвили игра "Снимай се и спечели!", свързана с девет експоната от участващите в Европейската нощ на музеите 2018 музеи.

С атрактивна програма Националният военноисторически музей се включва за поредна година в инициативата. Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за най-новата изложба "Враг/Приятел" ще бъде безплатен от 18:00 до 24:00 часа.

В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна изложба "Моите предци на война", която е създадена от ученици от столични училища и екип на НВИМ, и в нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война.

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей също ще представи част от експозицията си

В Нощта на музеите възкресиха спомена за Яворов

Европейската нощ на музеите беше отбелязана и в София. На 20. май от 19:30 часа под егидата на Националния литературен музей се проведе...

Националният исторически музей (НИМ) ще се включи в 14-ото издание на европейската "Нощ на музеите". Тази година НИМ навършва 45 години и по този тържествен повод музеят за пръв път ще направи нещо безпрецедентно - ще покаже на широката аудитория как се е създавал най-големият музей в страната, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-големи постижения. Кои са били сградите, в които се е помещавал музеят, коя е била първата изложба на НИМ, кои са били първите разкопки на археолозите от музея, кои държавни глави и официални лица са записали възторжени отзиви в книгата за впечатления на НИМ, кои са били най-големите и представителни изложби на НИМ.

Само в Европейската нощ на музеите в Национален музей "Земята и хората" малкият робот Sanbot ще рецитира стихове за любими минерали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Емил Марков и Керана – неочакван тандем в театралната комедия "Всяка първа сряда"

Постановки с Никол Шерцингер и Сара Джесика Паркър номинирани за наградите "Лорънс Оливие"

Народният театър гостува в пет града и приема извънстолични спектакли

НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян

Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"

Невиждана опашка се изви пред касата на Народен театър "Иван Вазов" (ВИДЕО)

Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите

Lord of the Dance обявиха трета дата в София след два разпродадени спектакъла

Райна Кабаиванска с огромно признание в Рим

Любими български стихове отново оживяват на сцена: Поетите обявиха лятното си турне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена