Весела Кунчева режисира "Последното изкушение" по Казандзакис в Народния театър

9380
Весела Кунчева режисира "Последното изкушение" по Казандзакис в Народния театър
Снимка: Народен театър Иван Вазов

"Последното изкушение" по великия роман на Никос Казандзакис е най-новото премиерно заглавие в репертоара на Народния театър „Иван Вазов”. На 30 март от 19 часа зрителите ще имат възможност да видят грандиозния спектакъл, режисиран от Веселка Кунчева, който е петата премиера на първата ни сцена за този сезон след „Богът на касапницата”, „Мнимият болен”, „Майстори” и „Някъде в този живот”.

Веселка Кунчева - един от най-интересните и талантливи млади български режисьори, носителка и номинирана за редица награди, се е заела с нелеката задача да режисира прочутия роман на Казандзакис, а в екипа е събрано цяло съзвездие от актьори.

В образа на Исус се превъплъщава младият Пламен Димов, студент на Ивайло Христов, когото зрителите познават и от участието му в представлението „Хъшове”, спектакли на други театри, телевизионни роли и филма „Каръци”. Изключително интересният Христо Петков е Юда, а в ролите на останалите библейски герои са Жорета Николова, която е Богородица, Александра Василева - Мария Магдалена, Дарин Ангелов - Пилат, Цветан Алексиев – Йоан Кръстител, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Валери Йорданов, Деян Ангелов, Сава Драгунчев, Зафир Раджаб, Драгомир Драганов, Мак Маринов, Анатолий Ставрев, Христо Стефанов, Крис Атанасов, Марио Топалов, Александър Кънев, Ненчо Костов.

Драматургичната версия на „ПОСЛЕДНОТО ИЗКУШЕНИЕ” е на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, сценографията и костюмите са на Мариета Голомехова, с която Кунчева е в изключителен тандем вече няколко години, хореографията на Стефан Витанов, а композитор е Христо Намлиев.

В „Последното изкушение“ гръцкият писател и драматург Никос Казандзакис пресъздава един от най-трагичните и символични образи в историята на човечеството: образа на Исус Христос, чиято саможертва той тълкува по начин, различен от общоприетите представи.

„За да дам един най-висок образец на борещия се човек, за да покажа, че не трябва да се бои от страданието, от изкушението и смъртта, защото всички те могат да бъдат победени, дори са победени, затова бе написана тази книга. Христос страда и оттогава страданието стана свято; до последния миг Изкушението се бори да го измами, но Изкушението бе победено; разпнат бе Христос, и оттогава смъртта е победена”, пише за романа си Казандзакис.

Обвинен в богохулство, писателят е отлъчен от Гръцката православна църква, а книгите му са анатемосани. Прокуден от родината си, той я напуска през 1947 г. и не се завръща в нея до смъртта си. Забранявани в Гърция, неговите книги излизат най-напред в чужди страни, но въпреки това Казандзакис остава любимец на гръцкия народ. Образът на Христос е централен в романа „Последното изкушение“. Но това не е евангелският Христос, а обикновен, дълбоко страдащ и неуверен в силите си човек. Исус е стъпил здраво на земята, разпнат между страсти, съмнения и противоречия. Назарянинът Исус е занаятчия, който денем прави римски дървени кръстове за наказание на провинилите се, а нощем го мъчат божествени видения и мрачни демони. Юда го приканва да се пребори сам с душевните си мъки или да тръгне да търси Бог. Блажено и сладко е изкушението, надвиснало над мъченика Исус в последния миг на живота му: той се вижда като обикновен човек, обкръжен с уюта на семейството и близките, спокоен и заслонен от бурите на живота, от драматичните и гибелни борби. Ала това изкушение не надвива героя на Казандзакис и той с облекчение отърсва душата си от него: не, не е отстъпил, не е изменил на своята мисия, не е слязъл от Кръста.

Романът на Казандзакис е екранизиран от Мартин Скорсезе през 1988 г. със заглавие „Последното изкушение на Христос“. В ролята на Христос е Уилям Дефо, а на Юда - Харви Кайтел, а лентата, въпреки че е определена за скандална, получава редица номинации за Оскар, Златен Глобус и Грами.

ПРЕДПРЕМИЕРА: 29 март 2017 г., Голяма сцена, Народен театър "Иван Вазов"

Протестиращи театрали и творци се обединиха около "Пакт за култура"

В Международния ден на театъра пространството пред Народния театър „Иван Вазов” се изпълни с две взаимно изключващи се съби...

ПРЕМИЕРА: 30 март 2017 г., Голяма сцена, Народен театър "Иван Вазов"

Драматургична версия: Веселка Кунчева и Ина Божидарова

Режисьор: Веселка Кунчева

Сценография, костюми и кукли: Мариета Голомехова

Хореография: Стефан Витанов

Морфов подаде оставка като директор на Народния театър

Временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър Александър Морфов днес подаде молба да бъде освободен от поста. Мин...

Композитор: Христо Намлиев

Асистент режисьори: Олга Недялкова, Ива Станчева

Художник на плаката: Янина Петрова

Фотограф: Иван Дончев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com