Днес Апофис ще прелети край Земята

48065

Следващата дата за Апокалипсиса: 13 април 2029 г. (4,36 ч по Гринуич). Тогава „Апофис” ще прелети само на 36 000 км от планетата ни, а евентуален сблъсък би се равнявал на 65 000 атомни бомби.

Кръстеното на древноегипетския бог на смъртта и хаоса космическо тяло, известно още като 2004 MN4, ще прелети покрай земята в 13 ч. и 43 мин., съобщи БГНЕС. Огромният къс скала ще е на около 14,46 млн. километра от планетата ни, съобщи американската космическа агенция (НАСА), което е много далеч и не представлява никаква опасност. За момента.

В Млечния път има 160 млрд. планети?

Екзопланетите може да са изключително разпространени в нашата галактика Млечен път, а броят им по-скоро превишава този на звездите, твъ...

Следващата дата за Апокалипсиса: 13 април 2029 г. (4,36 ч по Гринуич)

Интересът на учените към „Апофис” се определя от факта, че към момента той е единствената сериозна заплаха от космоса за земята. През април 2029 г. метеоритът с диаметър от 320 м и маса от 50 млн. тона, ще прелети само на 36 000 км от планетата ни (това разстояние е геостационарната орбита на спътниците – бел. ред.). Скоростта на атрероида е 45 000 км/ч.

Според някои апокалиптични предвиждания "Апофис" може да промени орбитата си така, че при следващото приближаване към Земята – през 2036 г., може да се сблъска с планетата ни. Днешното събитие ще бъде наблюдавано от камерата Slooh Space Camera и небесното тяло може да бъде наблюдавано на сайта Slooh.com.

През октомври 2012 г. шефът на Роскосмос Владимир Поповкин каза, че подчиненото му ведомство планира да осъществи след 2020 г. проект по изстрелване на космически апарат, с помощта на който на повърхността на "Апофис" да бъде поставен радиомаяк, който да следи поведението на космическото тяло.

Откриха милиарди планети, подобни на Земята

Астрономи са открили свидетелства за това, че в нашата Галактика има около 17 милиарда планети, подобни на Земята. На повечето от тях з...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com