Почина изобретателят на компютърната мишка

19870
Почина изобретателят на компютърната мишка

На 88-годишна възраст в Калифорния почина инженерът и пионер в информатиката, изобретателят на компютърната мишка д-р Дъглас Енгълбърт.

Това съобщиха от института, носещ неговото име. Ученият е починал в дома си в Атъртън, в Силиковата долина. Родениуят в Орегон учен се премества в Калифорния, за да започне да работи в Станфордския изследователски институт, след като през 50-те години завършва електронно инженерство и информатика.

Това е по времето когато компютрите все още заемаха цели стаи. Работата му, както и на неговия екип, полага основите на съвременната информатика. Той работи в областта на осъществяване на видеоконферетнта връзка, телеконферентна връзка, електронната поща, хипертекстовите връзки, но е най-известен като бащата на компютърната мишка.

Компютър ще определя настроението на масите

Учени са разработили компютърна програма, която прави обща оценка на настроението на хората на дадена снимка или на видеокадър. Абх...

Патентът за мишката, която тогава е представлявала дървена кутийка с две метални колеца, е внесен през 1967 и получен през 1970 г. Представянето на неговото изобретение става на 9 декември 1968 г. пред хиляда души в Сан Франциско по време на конгрес.

Събитието е наречено "майката на всички демонстрации". Инженерът Дъглас Енгълбърт е автор на 21 патента. Неговата научна група разработва и предшественика на интернет Arpanet. През 2000 г. Енгълбърт е удостоен с Националния медал за технологии, което е най-високото отличие в тази област.

 

 

Мъж прекара 6 години пред компютър в интернет кафе

Китаец, пристрастен към компютърните игри, твърди, че е прекарал цели шест години пред един и същи екран в интернет кафене. Ли плаща п...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com