Бъдещето на човешкия мозък като компютър е тук

44006
Бъдещето на човешкия мозък като компютър е тук
Снимка: iStock/Guliver

От десетилетия учените се опитват да направят следващата крачка в развитието на човечеството - компютъризирането на мозъка. Технологичните гиганти разработват и представят на света непрестанно променящи се технологии - "smart" устройства, виртуална реалност, "интернет на нещата" е др.

Сега обаче едни от най-големите световни технологични иноватори -  Илон Мъск и Марк Зукърбърг, обявиха, че се заемат лично със сложната задача да превърнат човешката мисъл във физическа реалност с помощта на новите технологии.

Основателят на "Tesla" Илон Мъск заяви, че най-новата му компания "Neuralink" работи по въпроса за свързването на човешкия мозък с компютърен интерфейс чрез създаването на устройства с микронни размери. Целта на "Neuralink" е до 4 години да пусне на пазара продукт, който да помага при тежки мозъчни увреждания в следствие на инсулт, рак и др.

"Ако поискам да ви предам някаква концепция или идея, вие ще трябвате да приемете доброволно една двустранна телепатия", заявява Мъск.

Според него в бъдеще изкуственият интелект и машинното инженерство ще създадат толкова усъвършенствани компютри, че на хората ще им се налага да имплантират "неврални устройства" в мозъците си, за да бъдат "на ниво".

"В главата ви има много различни идеи и мозъкът ви ще трябва да се опита да ги компресира до данни с ниска скорост - писане или говор. Ако имате два мозъчни интерфейса, ще можете да осъществявате доброволно и двустранно с друг човек некомпресирана канцептуална комуникация", допълна Мъск.

По негово мнение технологията ще може да е налична след 8 - 10 години.

Ден преди интервюто на Мъск пък от Facebook обявиха, че разработват мащабна технология, която ще може да разчита човешките мисли. Компанията е събрала специален екип от специалисти, които да работят по редица нови и тайни проекти, целящи усъвършенстването на невиждан досега мозъчен компютърен интерфейс.

Един от разработваните проекти например е технология, която ще позволи на хората да пишат думи, използвайки само мислите си. Днес, използвайки мозъчни импланти, това вече е възможно - със скорост от 8 думи на минута. Целта на Facebook е процесът да стане неинвазивен и всеки от нас да може да пише по 100 думи в минута само с мисъл. Това ще се случва чрез система от оптични сензори, сканиращи мозъка до 100 пъти в секунда.

Какво прави хората интелигентни?

Учени са открили, че бързината на мозъка е разликата между нормалните и супер интелигентните хора. Те казват, че общите когнитивни спо...

Така например ще е възможно да изпращаме съобщения да близки и приятели, без да използваме телефона си. Мнозина експерти съзряха в новия проект на Facebook мрачното бъдеще на сматфоните, предричайки, че ако телепатичната комуникация действително стане факт, мобилните устройства ще изчезнат.

Сред останалите разработки на Facebook е и технология за комуникация само чрез докосване, както и такава за "чуване" чрез кожата.

Мнозина експерти изразиха своите притеснения относно идеите на Мъск и Зукърбърг за компютъризиране на човешкия мозък. Основните страхове по отношение на предлаганите концепции са за пълна невъзможност за опазване на личните данни и личното пространство, ако високите технологии навлязат директно в човешкия мозък.

Отдавна се чуват гласове, обвиняващи Facebook, че събира безконтролно лични данни от милионите си потребители. Въпросите след обявяването на новите планове на компанията се насочиха основно към съмнението дали веднъж разработена, технологията за четене на мисли няма да се използва за злоупотреби и следене в глобален мащаб.

От Facebook уверяват, че технологията им ще декодира и разчита единствено мисли, които потребители сами са избрали да споделят. Мнозина обаче се съмняват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии