Бъдещите центрове за данни ще се извисяват в небесата

7819
Бъдещите центрове за данни ще се извисяват в небесата

Дейта центровете обикновено са обширни пространства, приличащи на складове, натъпкани с компютри и охладителни системи. Но двама италиански архитекти са създали алтернативен проект, съвместяващ сървърните паркове с небостъргачите.

Марко Мерлети и Валерия Меркури са изработили проект на така наречената Дейта кула. И ако названието не ви се струва достатъчно фантастично, то самото изображение на концепцията на проблясващата кула над заснежените равнини на Исландия определено предизвиква кибер асоциации.

Токио ще строи най-високия небостъргач в света (СНИМКИ)

Компаниите Kohn Pedersen Fox и Leslie E. Robertson предлагат да изградят най-високия небостъргач в Япония. Той ще бъде два пъти по-висо...

Впрочем концепцията изцяло се корени върху вече съществуващи технологии. Самите архитекти обясняват принципите на работа на проекта по следния начин:

"Кулата е замислена като гигантска триизмерна майчина палата с цилиндрична форма. Към външната фасада е прикрепен целият хард, а вътрешната част е празна. Тази празнина е техническо пространство, изпълняващо двойна функция – първо, това е главен комин на охладителната система, и второ, именно тук всички клетки могат да се пренесат при ремонти и ъпгрейд.

Големият охлаждащ вентилатор активира ефект на естествена тяга, затова всеки възел получава свеж въздух отвън и отдава топлия навътре. Разположението на кулата на изображението е избрано не заради драматичния ефект. Исландия вече е популярно място за разполагане на дейта центрове, тъй като електричеството там се генерира лесно чрез хидро- и геотермална енергия, а прохладният климат сваля изискванията за охлаждане.“

Концепцията вече е спечелила няколко награди и е заела трето място на ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo’s Skyscraper Competition.

Тройно повече небостъргачи в София

Броят на небостъргачите в София се утрои. Досега имаше само едно здание над 100 метра, но вече са три. Най-високата сграда в България с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии