Четенето с разбиране може да е лесно и приятно. Ето как.

31260
Четенето с разбиране може да е лесно и приятно. Ето как.
Снимка: Klett

Ролята на четенето с разбиране е от решаващо значение в обучението. Някой деца още след първия прочит на даден текст го разбират, а на други са им нужни повече прочитания. Други пък се опитват да запаметят дословно текста, но този метод не е дългосрочно ефективен. С израстването и преминаването в по-горни класове четенето с разбиране се превръща от предмет на обучение в средство за обучение и това обяснява изключителната му важност. Ако детето не е усвоило това умение, то ще изпитва огромни затруднения по всички изучавани предмети.

Днес ще ви представим някои ефективни техники, практики и насоки за проверка и преподаване на четене с разбиране. Предвид настоящата ситуация не сме пропуснали и така актуалните дигитални практики.

 

Четивна грамотност

Четивната грамотност се определя чрез способността на малките ученици да разбират и използват писмените вербални форми, наложени от обществото и/или предпочетени от личността, за да научават нещо ново, за удоволствие, за да участват в читателски общности и да се приобщят към обществото на четящите хора.

 

Проверка на уменията за четене с разбиране на учениците

Изграждането на умението за четене с разбиране може да анализираме чрез наличието на уменията: намиране и извличане на явно представена информация; правене на преки изводи, които се подразбират в текста; тълкуване и обобщаване на идеи и информация, представени в текста; оценка на текста от гледна точка на неговото съдържание, стил и структура.

 

Четири лесни стъпки да изградим своята увереност

 Самочувствие…! Някои сякаш са родени с него. За други пък е по-трудно да го придобият и демонстрират. Защо е така обаче? И...

Ефективни техники за четене с разбиране

●     На първо място е важно децата ясно да разбират какви са целите на четенето.

●     Задачите за работа с текста повишават уменията на учениците, като се развиват от равнището на буквално разбиране на информацията към интерпретативно, творческо и критично четене с разбиране.

●     Въпросите, чийто отговор децата трябва да намерят в текста, създават умения за самостоятелно ориентиране в съдържанието, за подбиране на информацията, която е нужна.

●     Най-новият метод, използван в обобщителните уроци, е използването не на традиционните тестови задачи, а обобщаване чрез игри и ситуации, които изискват приложение на наученото.

Предимства и ползи на електронни мисловни карти в учебния процес

Мисловните карти са много известен и ефективен метод за учене и запомняне. Те представляват диаграми, които визуализират информация, св...

●     Четенето с разбиране може да включва най-различни задачи като продължаване на изречение, довършване на текст, изпуснати думи в текста, които трябва да бъдат допълнени и много други.

 

Дигитални практики

Технологиите са много полезни, защото осигуряват персонализирана учебна среда, която съответства на нивото на умение за четене на конкретното дете. Електронните ресурси гарантират и автоматизирано оценяване на уменията на даден ученик, както и предлагат множество интерактивни игри и упражнения.

 

Безспорните ползи при работа с виртуална бяла дъска

Всички знаем, че новите поколения напълно се различават от предишните. Ако преди хората са израствали с книги и игри на площадката, то ...

Ето например, образователната среда IZZI на издателство Клет България предоставя учебните материали по интересен и атрактивен начин, а това прави ученето за децата по-увлекателно и забавно, и често по-лесно. В IZZI има много озвучени ресурси и разнообразни игрови подходи, които мотивират децата, забавлявайки се, да обогатяват знанията си.

* Материалът е базиран на уебинар “Четене с разбиране в урока по БЕЛ и извън него. Практики и насоки за учене и преподаване” с лектор Теодора Власева.

 

Уебинарът е организиран от Издателство Клет България в рамките на инициативата “Подкрепа на учителя при работа от вкъщи”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com