Дори детайлите имат детайли: най-доброто при телевизорите през 2022 г.

6049
Дори детайлите имат детайли: най-доброто при телевизорите през 2022 г.
Снимка: Samsung

Миналата година бе добра за купуване на телевизор, защото имаше богат избор на модели, изградени с най-новите технологии в тази област. Настоящата година се очертава като още по-добра. Ако искаме да разберем кои са най-актуалните развития при телевизионните технологии, е добре да видим какво ни готви компанията, която обективно е на гребена на вълната и държи първото място вече 16 поредни години като лидер на глобалния ТВ пазар - Samsung.

През 2021 г. компанията хвърли на масата много силен коз в лицето на телевизорите Neo QLED - вероятно най-смислената иновация на този пазар през последните години. Използваната в тях иновативна Quantum Matrix Technology използва подсветка от MiniLED диоди (с размер 1/40 от обикновените светодиоди), за да постигне изключително качество на картината, по-ярки изображения и нива на контраст, които преди това бяха възможни само за OLED панелите. Neo QLED моделите на Samsung бяха най-доброто от телевизорите през 2021 г.

През настоящата година компанията удвоява залога с разширена гама Neo QLED 8K и 4K модели. Те са родени от нова вълна технологични нововъведения, насочени към комфорта на потребителите и към допълнително подобряване на качеството на картината и звука. Новата гама Neo QLED е оглавявана от 8K флагмана QN900B и включва общо седем серии (8K и 4K), с размери между 43 и 85 инча. Особено впечатляващи са новите 8K (резолюция 7680 x 4320 пиксела) панели. Те сами по себе си са доказателство, че поне от гледна точка на хардуера пазарът е готов за масовизирането на този стандарт. По-важното обаче e, че инженерите на Samsung са напълнили устройствата с нови технологии, които реално подобряват изживяването на потребителите пред екрана.

8K серията (моделите QN900B, QN800B и QN700B) включва новия Neural Quantum Processor (невронен квантов процесор), който използва “тайните изкуства” на изкуствения интелект, за да подобри качеството на изображението и звука. Част от магията тук е, че процесорът вдига качеството на всяко съдържание с по-ниска резолюция до 8K, например 1080p видео в YouTube или 4K филми в Netflix.

Една от най-интересните и перспективни иновации в новата Neo QLED обаче е т.нар. Real Depth Enhancer, която “разчита” местоположението и движението на обектите в моментната сцена от видеото и прилага ефект на 3D наслояване. Това е впечатляваща иновация, която кара образите да “оживяват” и “изскачат” от екрана. Real Depth Enhancer е реална стъпка към постигането на 3D изображения без очила.

Градиентът на подсветката в тазгодишните Neo QLED телевизори вече е 14-битов (в сравнение с 12 бита преди). Това означава, че телевизорът показва още повече детайл и нюанси дори в най-осветените или тъмни места от картината - зони, които щяха да изглеждат просто като бели и черни петна при по-малко рафинирани устройства.

Новите Neo QLED модели (43 и 50-инчовите варианти на QN90B, както и всички размери QN95B) са с подобрена честота на опресняване от 144 Hz (от 120 Hz), което осигурява динамично видео, което върви гладко като струйка екстра върджин зехтин. Това е отлична новина за всички потребители, но е екзистенциално важно за геймърите. Аудиосистемата на Neo QLED 8K 2022 телевизорите също е допълнително усъвършенствана. Флагманът QN900B разполага с 90W 6.2.4-канален звук и с функцията OTS Pro (Object Tracking Sound), а цялата гама Neo QLED има вграден Dolby Atmos. Благодарение на тези технологии звукът се движи с обектите в сцената. Ако например гледате сцена с дъжд, ще чувате как дъждът вали над вас и около вас. Накратко, това е най-доброто озвучаване, което можете да получите от един телевизор.

В технологиите всичко започва и приключва с дизайна. Новите Neo QLED телевизори са практична лекция по успешен съвременен индустриален дизайн. Те са нереално тънки, безрамкови и ефирни, като изображения, които се носят във въздуха. Всеки панел осигурява ясно изображение дори ако седите под ъгъл спрямо екрана, и е с антирефлексно покритие, което предотвратява нежелани отблясъци. От своя страна, практичната иновация Slim One Connect дискретно скрива плетеницата от кабели, която неизбежно се оформя около всеки телевизор в Мултивселената.

Сред поредицата иновации, които подобряват потребителското изживяване, е режимът EyeComfort, който автоматично регулира яркостта на екрана според околната светлина, като при свечеряване започва неусетно да намалява яркостта и да генерира по-топли тонове. Това е отлично обмислена и изпълнена функция, която реално облекчава зрението при продължително гледане на телевизия вечер. Това е най-доброто, на което може да разчита човек в онези нощи, в които се опитва да изгледа всички сезони на любимия си сериал. Черешката на тортата е, че намаленото количество на синята светлина подобрява качеството на съня.

Samsung предлагат добър избор и за потребителите, които не са готови за прехода към 8K. Новото поколение 4К модели (QN95B, QN91B, QN85B и QN90B) включват почти всичко от 8K серията, включително надграждането на съдържание с резолюция под 4К, Neural Quantum Processor 4K (при QN95B), Dolby Atmos и 144Hz честота на опресняване (при 43 и 50-инчовите QN90B, както и при всички размери екрани на QN95B).

Флагманът на Neo QLED 8K 2022 QN900B е наличен във варианти с 65, 75 и 85-инчови екрани. От своя страна премиум 4K моделът QN95B се продава в широк диапазон размери от 55, 65, 75 и 85 инча.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com