eSIM идва и ще промени начина, по който работят смартфоните

5968
eSIM идва и ще промени начина, по който работят смартфоните
Снимка: A1

В последните години навлиза нов еSIM глобален стандарт за SIM карти, който ще създаде нови възможности за потребителите на смартфони да управляват по-лесно и удобно своята информация, необходима за свързване на устройството им с мрежата на оператора. Тази услуга вече е на разположение и за българските потребители, тъй като в края на миналата година А1 стана първият и засега единствен оператор у нас, който предлага eSIM.

SIM картата е вградена в самия телефона и не се налага използването на външен физически носител.

Електронната SIM карта спестява доста време и неудобства, когато при смяна на телефон потребителят трябва да търси нов формат на своята SIM карта. Вместо поставянето на миниатюрната пластика, клиентът зарежда eSIM профил в своето мобилно устройство. Профилът съхранява цялата необходима информация, за да може мобилното устройство да се свърже и използва мобилната мрежа на оператора.

Като единственият оператор на българския пазар, който предлага еSIM, А1 започва да предлага и най-новото попълнение в плеядата устройства, които са съвместими с новата технология - сгъваемият Motorola razr.

Мotorola razr е първото устройство в България, което ще се предлага без традиционната физическа SIM карта, а само с eSIM. При старта на услугата А1 даде възможност на българските потребители да активират eSIM на устройства като iPhone XS Max, iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max, iPad Pro.

Така потребителите, които имат нужда да ползват две SIM карти, но не желаят да носят две устройства със себе си, могат да съчетаят два номера с два различни мобилни плана в един смартфон от изброените по-горе модели. Друга възможност е да добавят допълнителна карта със същия номер на друго устройство.

Моделът на електронната SIM позволява по-гъвкав и удобен достъп до услугите и приложенията. Информацията, която обикновено се пази в SIM картата или в самото устройство – контакти, снимки, апликации, е достъпна, когато мобилното устройство се свърже и използва мобилната мрежа на оператора.

Активирането на услугата eSIM става бързо и лесно

Всичко, което потребителите трябва да направят, за да заредят своя eSIM профил, е да сканират QR код, предоставен от мобилния оператор. Както традиционната SIM карта, така и eSIM профилът съхранява информацията, която е необходима за свързване и ползване на мобилната мрежа на оператора, но електронната може да се препрограмира многократно. Потребителят може лесно да променя - активира и спира - използването на услуги само с код, без да се налага да вади нова SIM карта с различен размер всеки път.

С eSIM потребителите могат да зададат всички дистанционни заключвания, които са възможни и с традиционната SIM карта - блокиране при кражба на устройството, също така заявка за блокиране, забрана за избиране на номера и др. Синхронизацията на контактите е възможна в облака, изисква време за синхронизация и интернет връзка, но е достатъчен аргумент за постепенното изместване на SIM към eSIM карти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии