Гуруто на Мета: ChatGPT е отживелица, ще бъде заменен с нещо по-добро

1961
Гуруто на Мета: ChatGPT е отживелица, ще бъде заменен с нещо по-добро
Снимка: Getty

Главният учен на компанията Meta, собственик на Facebook, заяви, че генеративният изкуствен интелект - технологията, която стои зад ChatGPT, вече е в задънена улица, като вместо това обеща нов изкуствен интелект, наподобяващ човешката рационалност, предаде АФП.

"Днес изкуственият интелект и машинното обучение наистина са гадни. Хората имат здрав разум, а машините - не", каза Ян Лекун пред репортери на събитие за представяне на Meta в Париж. Изявлението му дойде в момент, когато Meta обявяваше най-новия си проект за ИИ - наречен базирана на изображения Joint Embedding Predictive Architecture, или JEPA.

ChatGPT започва работа на пълен работен ден в кметството на Токио

Кметството на Токио възнамерява да интегрира чатбота с изкуствен интелект ChatGPT в работата на всички столични агенции от август. Това...

Проектът има за цел да излезе извън рамките на генеративния ИИ, подобен на ChatGPT, и да даде на машините способността да концептуализират абстрактни идеи, а не просто да преписват това, което съществува онлайн.

"Генеративните модели са минало, ние ще ги изоставим в полза на съвместно вграждащата се предсказваща архитектура", каза Лекун, изтъквайки проекта Meta, който ще ръководи. "Моята прогноза е, че след няколко години генеративните големи езикови модели вече няма да се използват, ще имаме по-добро нещо, което да ги замени", добави той, цитиран от БГНЕС.

Лекън е смятан за голям мислител в областта на изкуствения интелект и е критик на шума около генеративните модели на изкуствения интелект, които използват ChatGPT или базирания на изображения Dall-E, откакто бяха пуснати миналата година. ЛеКън смята, че страховете и вълненията около генеративния ИИ силно завишават действителните му възможности.

В публикация във Facebook главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви, че инструментът JEPA е с отворен код, което означава, че ще бъде на разположение на изследователите, за да могат да се занимават с него. Той заяви, че целта е да се разработи ИИ, който "по-точно отразява начина, по който хората разбират света". "Нуждаем се от модели, които да възприемат света и да правят прогнози. Това изследване е още една стъпка в тази посока", добави Зукърбърг.

Основателят на ChatGPT: Домашните работи никога няма да бъдат същите

Инструментите за изкуствен интелект ще направят революция в образованието, както калкулаторите, но няма да изместят ученето, заяви осно...

В сравнение със своите конкуренти Мета е възприела по-дискретен подход към ИИ в стил ChatGPT за своите платформи за социални медии Facebook и Instagram. Meta внедри генеративен ИИ в своите продукти, но без същата публичност като Microsoft или Google. Успоредно с това тя пусна и модели на ИИ с отворен код, които изискват по-малко изчислителна мощ от технологията, която поддържа ChatGPT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии