Иконичният Motorola Razr се завръща: Това ли е най-добрият сгъваем смартфон на пазара?

5376
Иконичният Motorola Razr се завръща: Това ли е най-добрият сгъваем смартфон на пазара?
Снимка: Actualno.com

Мобилните телефони отдавна не са просто средство за комуникация. Днес смартфоните съдържат всичко: спомените ни, работата ни, дори личния ни живот. Затова вече искаме те не просто да са функционални, но да са красиви и да пасват на ежедневието ни, колкото и шантаво да е то. Е, новият Motorola Razr 40 Ultra се оказва точно това - ултра модерен сгъваем смартфон, който перфектно се вписва в динамичния ни начин на живот. Но да се върнем в самото начало...

Компанията Motorola (днес Motorola Mobility) има специално място в историята на мобилните телефони. Американският производител е един от безспорните пионери и новатори в бранша. Негово дело са първият мобилен телефон DynaTAC, както и първите сгъваеми телефони (съответно MicroTAC и StarTAC) през 90-те години.

Снимка: Motorola

Разбира се, Motorola щеше да има запазено място в историята на технологиите дори само заради легендарния модел Razr, излязъл на пазара през 2004 г. Това безспорно е най-влиятелният мобилен телефон преди появата на смартфоните, както и един от най-забележителните модели в историята на този бранш. С иновативния си дизайн и конструкция Razr пренаписа правилата за това как трябва да изглежда и да се усеща едно персонално устройство за всекидневна употреба. От този момент скучният, сив, безхарактерен дизайн стана неприемлив. Чисто и просто Razr преоткри факта, че потребителите искат да харесват устройствата си и да се забавляват докато ги ползват. В този смисъл, гените на оригиналния Razr присъстват във всички съвременни смартфони, не само тези с логото на Motorola.

Когато днес казваме "лайфстайл телефон", всъщност говорим за нещо, което започна с Razr преди 20 години и още тогава "патентова" единството на форма и функция, естетика и практичност, красота и качествена изработка. В този ред на мисли, днес сме се събрали тук, за да обсъдим факта, че Motorola го направиха отново - един tour de force модел, който притежава всичко изредено в предното изречение, както и с безспорен "Уау! фактор" - Motorola Razr 40 Ultra.

Снимка: Motorola

За кого е подходящ този телефон? Смело ще отговорим: за всеки. Motorola Razr 40 Ultra отговаря на пълния списък от изисквания за модерен, функционален, красив, забавен, удобен и разчупен смартфон. Той е идеалният "съучастник" във всички ежедневни ситуации, тъй като е стилно и надеждно устройство.

Разбира се, това не е някаква изненада. Motorola Mobility традиционно през годините ни предлагаха чудесни, функционални и надеждни телефони. Освен това Razr 40 Ultra не се появява на зелена поляна, а е просто последното поколение от новото превъплъщение на линията Razr като Android смартфони. Той обаче е специален случай в смисъла, че представлява впечатляваща демонстрация за уменията на компанията в дизайна и иновациите.

Моделът показва най-доброто от сгъваемите телефони през 2023 г. с усъвършенствана панта, незабележима гънка на екрана след разгъване, върхова изработка и безупречна всекидневна функционалност. Целенасочено ще избегнем разреждането на спецификации, като ще се опитаме да предадем същината. Ще кажем само, че Razr 40 Ultra има всичко, което може да се иска от един добър смартфон през 2023 г. - включително добра производителност, 5G връзка, два чудесни дисплея, качествен звук, фото система на високо ниво, солидна издръжливост на батерията (капацитет 3800 mAh).

Голямата звезда и безспорен MVP (Most Valuable Player - "най-полезен играч") тук обаче е външният дисплей. Казано накратко - това е най-големият, качествен и истински полезен външен дисплей в сгъваемо устройство до момента. Той е 3,6-инчов pOLED екран и заема целия преден панел на сгънатото устройство. Той обаче не е просто за красота. Motorola са направили така, че той да може да бъде ползван за всичко, за което можете да използвате големия вътрешен екран. Т.е. можете да си правите селфита, включително чрез жестове, със свободни ръце. Можете да правите видеоконферентна връзка, да пишете съобщения с екранната клавиатура, да използвате приложения, да играете и да - всичко. Естествено, винаги имате избора да разгънете чудесния вътрешен 6,9-инчов дисплей и да продължите каквото правите там. При това обаче тази безпрецедентна до момента възможност да правите почти всичко на външния екран е много удобна. От една страна получавате пълната смартфон функционалност в устройство с площ като голяма бисквита, което можете да приберете в малко джобче. От друга страна не се налага непрекъснато да отваряте и затваряте телефона и за най-малкото нещо.

Снимка: Motorola

Като цяло всичко това максимизира гъвкавостта и ползите от сгъваемия форм-фактор. Не е за пренебрегване, че повишената използваемост на външния екран неусетно увеличава издръжливостта на смартфона с едно зареждане на батерията. Идеален пример за единство между форма и функция, както и за иновация, която "удря в десетката" на потребителското изживяване.

Всичко това е в радикален контраст с клетото, подтиснато битие на досегашните външни дисплеи на сгъваеми устройства. Нещо повече - тази функционалност е може би най-сериозното нововъведение в сгъваемите смартфони от тяхната поява досега. Можем убедено да прогнозираме, че конкурентните производители ще добавят пълен външен дисплей в следващите си сгъваеми устройства. Ето за това става дума, когато говорим за иновативност и умения в дизайна.
Има и нещо друго. С думи е трудно да предадем още едно постижение на дизайнерите на Motorola в случая с Razr 40 Ultra. Става дума за онова неподдаващо се на специфициране усещане, че джаджата в ръката ти е приятна и забавна за използване. За целта помага и компактността на устройството - сгънат телефонът е тънък едва 15,1 мм.

Снимка: Motorola

Изборът на цветови варианти на модела включва черно (Infinite Black), синьо (Glacier Blue) и цвета на 2023 г. на Pantone - Viva Magenta. Първите два варианта са със стъклени гърбове, а третият е изпълнен с веган кожа. Въпросният кожен Viva Magenta е визуален фестивал за окото и идеално въплъщава духа на модела - движение, радост, красота, "улови мига" и "бъди себе си". А какво по-добро от това да можеш да изразиш себе си чрез най-важния ти аксесоар?

Приятна екстра към целия пакет е софтуерната поддръжка. От Motorola обещават три надграждания на операционната система и четири годишни актуализации на сигурността.

Въпросът за 2400 лева (в случая) е за кого е предназначен този телефон? Кратък отговор - Motorola Razr 40 Ultra е за вас, ако искате нещо яко и ново в живота си - нещо, което е едновременно красиво, здраво, забавно, иновативно и полезно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com