Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландия скочи в защита на Apple срещу Европейската комисия

19 декември 2016, 08:51 часа • 1501 прочитания

Ирландия разкритикува Европейската комисия, която поиска американската компания Apple да възстанови на Дъблин 13 милиарда евро от данъчни облекчения. Според властите в Ирландия така ЕК нарушава данъчния суверенитет на страната, пише БГНЕС.

"Комисията е превишила властта си и е нарушила суверенитета на Ирландия относно корпоративния данък", обяви ирландското министерство на финансите в текст, с който посочва своите аргументи по този случай.

На 10 ноември ирландското правителство обжалва решението на Европейската комисия от 31 август, с което американската компания беше задължена да възстанови на Ирландия над 13 милиарда евро от "неоправдани данъчни облекчения".

"Комисията не е компетентна, в съответствие с правилата за държавна помощ, едностранно да заменя собствените си виждания за географския обхват на данъчната политика на държава членка спрямо самата държава членка", се казва в текста.

Страната има особено ниска данъчна ставка за компаниите, 12,5%. Според ЕК Apple се е възползвала от данъчна ставка върху европейските си печалби в размер на едва 1% през 2003 г., който намалява до 0,005% през 2014 година.

Ирландското министерство на финансите заявява, че ЕК неправилно е приела, че Apple се е ползвала от данъчни облекчения. "Комисията се опитва да пренапише ирландското законодателство за облагане с корпоративен данък", оплака се ирландското МФ като съобщи още, че разследването на изпълнителната власт на ЕС, чието начало бе поставено през 2014 година, е белязано от процедурни грешки.

Apple е основен работодател в Ирландия с 6000 служители във втория по големина град в страната - Корк.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес