Как ще живеем на други планети? (СНИМКИ)

18862
Как ще живеем на други планети? (СНИМКИ)

Рано или късно животът на Земята ще приключи, твърдят учените. Според една от теориите за края на света Слънцето ще нагрее прекалено силно нашата планета и цялата вода ще се изпари.

За да не се окаже човечеството неподготвено за Апокалипсиса, учените още сега предлагат да се заемем с колонизиране на Марс.

НАСА се надява да открие начини да строи жилища за астронавтите, без да се налага да ги ремонтира и да прави постоянни доставки на строителни материали от Земята.

Наградният фонд на конкурса е 2,25 млн. долара. Първият етап е стартирал на 16 май и е приключил на 27 септември. Участниците трябвало да представят архитектурни проекти на сгради, които да бъдат построени с технологиите за 3D печат от местни материали.

Сега американската космическа агенция е избрала 30-те най-добри "къщи на Марс". Представяме ви някои от тях.

Пластмасата на помощ

Екипът на Hybrid Composites предлага да се премине от любимия "циментов подход" в 3D печата към хибриден подход и да се използват за строителството на марсиански домове композитни влакна и полимери с бързо втвърдяване, които реагират на топлина или ултравиолетова светлина. За производството на нишките според проектантите идеално подхождал местният базалт.

Всички в бункера

Проектът на Mars Terrain Intelligence Collaborative съчетава прилагането на метал и силициев диоксид за защита на обитателите. Монолитният композитен корпус ще се състои от желязо и кварцова среда. Стоманените и силициевите форми на бункера ще защитават жителите на Марс от слънчевата радиация, от неголеми метеорити, силни ветрове и свързаните с тях пясъчни бури.

С гледка към морето

Екипът на Team Staye е разработил жилище за вкопаване в почвата в района на така нареченото замръзнало екваториално море. Лесният достъп до вода, защита от космически лъчи и топли дневни температури ще правят това място идеално според проектантите. Бункерът се състои от няколко нива, всяко с различно предназначение.

НАСА е разгадала мистерията на Марс. Очакваме разкрития

На официалния сайт на НАСА се появи съобщение: мистерията на Марс е решена. Конференция, посветена на детайлите на голямо научно открит...

Леден дом

Леденият дом за астронавтите е предложен от SEArch/Clouds Architecture Office. Концепцията на това жилище се опира на изобилието от вода и ниски температури в северните ширини на Марс. "Уникалната методика за 3D печат използва физиката на водата и нейния фазов преход за построяване на леден дом", казват проектантите.

Територия под капак

"Стоунхендж" се появи на Марс

Това видео е монтирано от снимки и видео на марсианската повърхност, публикувани на официалния сайт на НАСА. Авторът предлага да обърне...

В проекта, предложен от екипа на LeeLabs, астронавтите ще трябва да отпечатат голям твърд капак, с който да се покрият и да защитят постройките, което ще направи възможно създаването на бази в различни географски условия.

Освен това такъв подход е призван да облекчи бъдещия растеж на жилища и селища на Марс, тъй като външната обвивка може да бъде продължена и регулирана.

Надуваема къща

Проектът на Gamma отчита потенциално възможния различен релеф на повърхността и предполага надуваеми модули, които могат да се разположат в различни съчетания.

Къде без руснаците на Марс?

Астронавтът на НАСА, полковникът от военновъздушните сили на САЩ Тери Виртс, смята, че полетът на Марс е възможен само като международе...

Вторично жилище

Екипът на LavaHive предлага да се използват като строителен материал марсианският реголит и изхвърляните материали от космическите апарати – например топлинния екран.

Специална технология за строителство с прилагане на високотемпературно "леене" ще позволи на структурата да издържи суровите природни условия на Марс.

 

Advertisement

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии