X
 
 

Канада се чуди дали да позволи на Huawei да прави 5G мрежа

980 0
Канада се чуди дали да позволи на Huawei да прави 5G мрежа
Снимка: Getty Images/Guliver
Агенциите за сигурност в Канада са разделени дали да бъде наложена забрана на китайския гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната, пише АФП.

Канадската служба за разузнавателна безопасност (CSIS) и Центърът за безопасност на телекомуникациите (CSE) бяха натоварени с изготвянето на доклад за киберсигурността и оценка на риска и икономическите загуби, ако Канада вкара Huawei в "черния" си списък. САЩ и Австралия, които заедно с Канада, Великобритания и Нова Зеландия участват в мрежата за споделяне на разузнавателна информация "Пет очи", предупредиха канадците, че Huawei може да са принудени от законите в Китай да помагат на Пекин да шпионира и саботира мобилните мрежи на Запад.

5G мрежата вече е реалност в Китай

5G мрежата вече е реалност в Китай. Трите китайски държавни телекомуникационни компании, които са и най-големите мобилни оператори в ст...

Според канадската преса, CSIS и CSE не са единодушни и спорят как да се процедира с китайския гигант. Центърът за безопасност на телекомуникациите подкрепял идеята за пълна забрана, докато от CSIS били на мнение, че евентуалната заплаха може да бъде управлявана чрез серии от тестове и мониторинг на оборудването.

Министерството на обществената безопасност в Канада отказа да коментира специално Huawei, но каза че "внимателно се разглеждат предупрежденията от нашите съюзници и ще направим така, че мрежата и да бъде безопасна".

Решението се очаква в следващите месеци, но може да бъде отложено, поради лошите отношения между Отава и Пекин напоследък.

Канада задържа във Ванкувър една от водещите фигури в Huawei - дъщерята на основателя Мън Уанджоу, като изпълни заповед за арест, издадена в САЩ. Китай задържа двама канадски граждани, очевидно като отговор на задържането.

Москва постели червения килим за Huawei и 5G напук на Вашингтон

Докато САЩ забраниха дейността на Huawei заради подозрения в шпионаж и помолиха своите съюзници да направят същото, Москва постели черв...

Huawei вече има наложена забрана да работи по поръчки, давани от правителството и да има достъп до основната част от мрежата, като рутери и суичове.

Пълна забрана на дейността и продуктите на компанията може да струва на канадските телекоми милиони долари. Два от големите телекоми, обаче, вече обявиха, че ще премахнат продуктите на Huawei от съществуващите интернет мрежи и ще ги заменят с друго. Rogers, най-големият телеком по отношение на броя на абонатите в Канада, вече обяви, че ще изгради 5G мрежата си с техника от шведската компания Ericsson.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално