Легендарният бизнес лаптоп ThinkPad става на 28 години

3681
Легендарният бизнес лаптоп ThinkPad става на 28 години
Снимка: ПР

Най-популярният бизнес лаптоп ThinkPad вече 28 години задава правилата на мобилните компютри. Още с представянето на първите си 3 модела през 1992г. ThinkPad дава заявка за бляскаво бъдеще с малките си размери и нещо невиждано досега – TrackPoint, който замества мишката, и е запазена марка на всички модели. Още на следващата година ThinkPad става официалният лаптоп на НАСА и се качва на совалката Индевър. През 1995г. ThinkPad се изправя пред предизвикателството да предостави клавиатура в истински размер и моделът 701c се справя като въвежда пеперудна клавиатура, която се разтваря при отварянето на лаптопа. Само след 2 години се появява ThinkPad 560 - ултрапортативен лаптоп с 12,1-инчов дисплей, тънък и лек 4 кг. В следващите няколко години ThinkPad става още по-бърз, компактен и все по-популярен на пазара. През 2004 г. излиза моделът ThinkPad T42, който е първият лаптоп с биометричен сензор.

2005 година е монументална година за ThinkPad, тъй като Lenovo придобива компанията. Първият ThinkPad под Lenovo е X41 Tablet, отличаващ се с въртящ се дисплей, който се сгъва плоско над клавиатурата, позволявайки на потребителите да пишат текст и да рисуват диаграми със стилус. В продължение на повече от десетилетие ThinkPad се произвеждат предимно с титаниеви композитни или магнезиеви обвивки.

През 2008 г. всичко се променя с въвеждането на въглеродни влакна и материали от стъклени влакна. ThinkPad X300 е първата машина с тези нови елементи и ни показва, че професионалният лаптоп може да бъде едва 1,31 кг.

ThinkPad X1 Carbon, който излиза през 2012 г., се превръща във водещ модел лаптоп на Lenovo за професионалисти. Лаптопът вече е по-тънък, модерен и мощен. Само за 5 години този модел претърпява няколко промени, включително получава адаптивен ред функционални клавиши.  Въпреки че е по-компактен, той все още разполага с 14-инчов екран и пълноразмерни портове.

ThinkPad ще отпразнува рождения си ден с още много интересни факти около историята на лаптопа и  хората, които са му се доверили в бизнеса и ежедневието си.

Еволюция на ThinkPad

Гъвкава стратегия и иновативни качествени продукти - предпоставки за успех дори в ситуация на криза

За Йовко Атанасов Йовко Атанасов е регионален мениджър на Lenovo за България и Македония. Той се присъединява към компанията още през ...

1992 – Представени са първите 3 модела на ThinkPad (на IBM).

За разлика от всички други лаптопи досега, ThinkPad има TrackPoint – малък червен „бутон“, който замества мишката и е запазената марка на всички модели.

10, 4 инча дисплей, 120 МБ хард диск.

1993 – ThinkPad става официалният лаптоп на НАСА, на борда на совалката Индевър

1995 – Поради квадратните пропорции на ThinkPad клавиатура в пълен размер е предизвикателство, с което моделът 701c се справя като въвежда разгъната пеперудна клавиатура. Клавиатурата се разтяга/разширява автоматично при отварянето на лаптопа.

Йовко Атанасов: Създаваме по-умни решения, които отговарят на нуждите на потребителите

Йовко Атанасов е регионален мениджър на Lenovo за България и Македония. Той се присъединява към компанията още през 2013 г., когато зае...

1997 - ThinkPad 560 е може би първият ултрапортативен лаптоп.

12,1-инчовият преносим компютър е по-тънък и лек от всичко, което компанията е правила преди, с дебелина 1 инч и тегло само 4 кг.

Въпреки тънките си пропорции, са направени малко - ако има такива - компромиси с клавиатура, която все още се чувства като пишеща машина.

2000 - Първата машина от серията X, ThinkPad X20.животът на батерията от 3,8 часа, 1,40 кг.

2004 - ThinkPad T42 – първият лаптоп с биометричен сензор.

Lenovo подкрепя образователните програми за деца на Технократи

Обученията насърчават детската изобретателност, любопитство и въображение Lenovo подкрепя инициативи за разработване и внедряване на и...

2005 -  Lenovo придобива IBM. Първият ThinkPad под Lenovo - X41 Tablet, може би първият в света лаптоп 2-в-1.

2008 - През 2008 г. всичко се променя с въвеждането на въглеродни влакна и материали от стъклени влакна. 1,31 кг

2012 - ThinkPad X1 Carbon се превръща във водещия лаптоп на Lenovo за професионалисти. Лаптопът вече е по-тънък, модерен и мощен.

2017 - Lenovo ThinkPad X1 Carbon - адаптивен ред функционални клавиши.

2020 - ThinkPad X1 Fold - първият в света сгъваем персонален компютър, който променя тренда на новите технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com