X
 
 

Митата на Тръмп срещу Китай могат да ударят много сериозно Apple

1829 0
photo of Митата на Тръмп срещу Китай могат да ударят много сериозно Apple
Снимка: Getty Images/Guliver
Фабриките в Бразилия и Индия не са променили зависимостта на технологичния гигант Apple от Китай, показват новите данни за веригата на доставки на компанията, информира Euronews, цитирайки проучване на Reuters. Това прави ситуацията още по-рискова за Apple, с оглед търговската война, която президентът на САЩ започна срещу Китай и с оглед обещанията на Доналд Тръмп за нови мита върху китайския внос.

Ако заплахите на милиардера се превърнат в реалност, Apple ще трябва да се примирят с 15% мито върху произвежданите им в Китай смарт часовници и безжични слушалки. Нови мита ще има и върху основния продукт на компанията - смартфоните с марка iPhone, но тези налози ще влязат в сила на 15 декември.

Конспирация: Стив Джобс е жив, крие се в Египет

Cтив Джoбc e инcцeнирaл cмърттa cи и живее в Eгипeт. Такива конспиративни теории подлудиха интернет, след като снимкa нa мъж, кoйтo пoр...

Малко други американски компании са толкова зависими от Китай, като подизпълнителите на Apple "Пресижън индъстри", "Фокскон", "Пегатрон", "Уистрон Корпорейшън", които наемат стотици хиляди работници в Китай да сглобяват продуктите на Apple.

За да намали зависимостта си, в последните години Apple отвори фабрики на свои подизпълнители в Индия и Бразилия. Те обаче имат малък капацитет и покриват предимно продажбите на продуктите на компанията в тези две страни. Същевременно в Китай, "Фокскон" е увеличил фабриките си от 19 на 29 в периода 2015-2019 година. Броят на заводите на "Пегатрон" е нараснал от 8 на 12 в същия период. В новите заводи се произвеждат предимно смарт часовници, безжични слушалки и блутуут тонколони.

Освен фабриките на подизпълнителите, компаниите, които продават на Apple чипове, стъкло, алуминий, кабели, платки и много други продукти, са все повече съсредоточени в Китай.

През 2015 година процентът на базираните в азиатската страна такива компании е бил 44,9 на сто, а днес той е с близо 3 процента повече.

Vivacom подаде жалба в КЗК срещу Apple

От Vivacom са пуснали жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу Apple, става ясно от сайта на регулатора. За момента не ...

Apple отказаха да коментират публикуваните от Reuters данни за веригата им на доставки.

Компанията има сериозни пречки пред преместването на производството в други държави, казва още проучването на Reuters. Apple разчита на това, че в Китай има скупчване на много техни доставчици. Това позволява на американския гигант да произведе стотици милиони устройства годишно, като същевременно поддържа на склад стока за едва няколко дни доставки. Това се явява критично важно за бизнес модела на Apple и потоците от пари в компанията.

Други производители на смартфони нямат този проблем. Google започна преместването на производството на своите телефони Pixel от Китай във Виетнам в началото на 2019 година. Но Apple произвежда в такива количества, че не може да намери друго място, което да осигури толкова голяма работна сила като Китай.

"Извън Китай, няма много места по света, където могат да бъдат произведени 600 000 смартфона на ден", казва Дейв Еванс от базираната в Сан Франциско верига за доставки "Фиктив".

Apple работи върху по-евтин iPhone

Аррlе ce пoдгoтвя дa aтaĸyвa пo-бюджeтния ceĸтop нa пaзapa зa мoбилни тeлeфoни, в oпит дa cъживи пpoдaжбитe нa іРhоnе, пише специализир...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...