Николай Андреев, Vivacom: Консолидацията е единственият възможен начин за постигане на бързо развитие на инфраструктурата

5916
Николай Андреев, Vivacom: Консолидацията е единственият възможен начин за постигане на бързо развитие на инфраструктурата
Снимка: Vivacom

Не са много телекомуникационните компании в Европа, които могат да поемат лидерска роля и да задават тенденции. Съвсем наскоро United Group, част от която е и българската Vivacom, бе определена Европа от авторитетното издание Broadbandtvnews като звездата на медийната и телекомуникационна индустрия в Югоизточна. Оценката е направена на база резултати, инвестиции и увеличаване на абонатите.

В момента United Group е в процес на разширяване на дейността на групата в България с последното решение на КЗК, свързано с част от сделката за придобиване на активи на „Булсатком“. Там обаче има съдебни спорове.

„Това решение се отнася до по-ранно придобиване на определени активи на Булсатком от Vivacom. То е отделно от проверката на придобиването на Булсатком, която тече в момента. През ноември 2022 г. се споразумяхме да придобием мобилните кули и инфраструктурата на оптичната мрежа на Булсатком. Придобиването на кули беше малка по мащаб сделка и не подлежеше на никакви регулаторни одобрения. Смятахме, че не е необходимо одобрение и за придобиването на оптична мрежа поради механизма за обратно наемане, който позволява на Булсатком да запази пълен контрол върху мрежовите активи. Въпреки това, а и за избягване на всякакво съмнение, ние уведомихме КЗК за тази сделка в началото на януари 2023 г. Почти 11 месеца КЗК разглеждаше детайлно тази сделка. И сега те потвърждават, че одобрение не е било необходимо, както смятахме и ние“, казва Николай Андреев, CEO на Vivacom, в интервю за "24 часа".

Според него сред топ тенденциите в телекомуникационния сектор не само в Европа, но и е в целия свят, е консолидацията на пазара. „Индустрията като цяло споделя становището, че консолидацията е единственият възможен начин за Европа да постигне бързо развитие на инфраструктурата, подобно на воденото от големите телекомуникационни оператори в Азия и Северна Америка, като по този начин да се постигнат целите на ЕС за дигитално развитие. И в САЩ, и в Китай има само по три основни големи оператора, докато в ЕС има 60 големи и средни телекома“, казва Николай Андреев. Той отбелязва още, че европейските оператори са изправени пред две големи предизвикателства, които изискват огромни инвестиции в капиталови разходи: въвеждане на 5G на мобилния пазар и въвеждане на оптични кабели на фиксирания пазар.

Именно придобиването на „Булсатком“ е естествена стъпка за United Group и най-логичният ход за една стабилна и добре развиваща се компания. Групата е в процес на инвестиции и на въвеждане на все повече иновации в България в един силно конкурентен сегмент с огромно бъдеще – платената телевизия. Тази сделка се очаква да донесе на потребителите наистина разширена гама от продукти и значително да подобри качеството на получаваните от тях ТВ услуги, като например по-голям брой HD канали и достъп до богато аудио-визуално съдържание като част от видеотеката на EON.

„Нашата основна цел е да предоставяме на клиентите си превъзходни продукти и сме го доказвали многократно както като група, така и като компания. А що се отнася до ценовата ни политика, трябва да се каже, че платената телевизия е конкурентен пазар, на който Vivacom, A1 и др. се конкурират ожесточено и ще продължават да го правят“, обясни шефът на Vivacom.

Сред ключовите постижения на телекома са развитието на най-голямата 5G мрежа в страната* и разгръщането на първата 10GIGA оптична мрежа; стартирането на първите 5G неограничени планове, които осигуриха пълна свобода на комуникацията на всички мобилни потребители в страната. С пускането на платформата EON, вече многократно награждавана, компанията даде възможност за достъп до изцяло нов начин на гледане на телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com