Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият стелт бомбардировач на САЩ ще извърши първи полет през 2023 г.

26 май 2022, 10:35 часа • 4041 прочитания

Американските Военновъздушни сили отложиха с още шест месеца първите летателни изпитания на последния си стелт бомбардировач B-21 Raider. Предполага се, че летателният апарат, създаден на базата на модерни технологии, ще има много голям обсег, значителен бомбен товар и ще може да носи както конвенционални боеприпаси, така и ядрено оръжие.

Възможностите на самолета са засекретени, има само няколко художествени изображения, които дават представа за това как ще изглежда той. Визуално B-21 Raider е много подобен на стелт бомбардировача B-2 Spirit, който е предназначен да замени. По-рано беше съобщено, че компанията Northrop Grumman, създател на B-21, е постигнала значителен напредък в разработването на самолета дори по време на пандемията и ВВС на САЩ може скоро да закупят до 145 от тези бомбардировачи, но това е само перспектива, защото в най-добрия случай B-21 Raider ще бъде приет на въоръжение през 2026-2027 г.

Причината за отлагането на изпитанията не се съобщава. По-рано беше обявено, че първият полет на B-21 Raider ще се осъществи тази година. Възможно е по време на наземните тестове да е открит проблем. Тази хипотеза се подсилва от изявлението на ВВС на САЩ: „Програмата B-21 продължава да гарантира, че първият самолет ще бъде с високо качество и възможно най-близо до следващите серийни образци, което ще позволи провеждането на ефективна кампания летателните изпитания." Просто казано, ВВС ще извършат първия си полет, когато са уверени в B-21, а не когато е „по график“.

Не толкова отдавна спътникови снимки показаха мистериозен самолет в хангар на секретната "Зона 51". По размер и форма той е подобен на концепциите на американския изтребител от шесто поколение, който се създава по програмата Next Generation Air Dominance (NGAD).

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес