Пример за вербуване в редиците на руската кибер армия - след визита в България

4370
Пример за вербуване в редиците на руската кибер армия - след визита в България
Снимка: iStock

Русия и САЩ са политически и социални врагове, при това не от скоро, но едва сега Вашингтон започна да обвинява Москва, че се намесва във вътрешната му политика посредством хакерски атаки. Кибервойната между двете супер сили не беше тема на разговор в продължение на десетилетия, но в последните години все повече се усеща руското онлайн нашествие, дори и в България.

Но как Русия успя да намери толкова добре обучени хакери, които да работят за правителството? Това разказва един от най-добрите руски специалисти Аленсандър Вяря, който е потърсен от Кремъл. Вяря не се съгласява на условията на Москва и емигрира в съседна Финландия.

Русия срещу САЩ: първата Студена кибервойна

В интернет бушува война. Неконвенционална, без физическо насилие, скрита, изобилстваща от неочаквани маневри. Води я Русия. Срещу САЩ....

"Нямаше как да работя за правителството. Просто не можах", разказва Александър пред New York Times.

"Моята работа е да защитавам хората от кибератаки, а правителството ме накара да правя точно обратното. Това бе против моите принципи и затова отказах. След това обаче започнах да се притеснявам за себе си и за семейство си", казва Вяря, който е специалист по DDoS атаки - т.нар. "отказ от услуга", при който набелязан сайт се претоварва с прекомерно много трафик за кратко време.

По думите на Вяря опитът да бъде вербуван за руската кибер кауза е станал след визита в България. Той е бил в нашата страна заедно с Василий Бровко, изпълнителен директор на руската военна компания „Ростех”. Двамата са дошли в София и там българска фирма им е показала софтуер, с който може да се отбиват DDoS атаки. Имало е и демонстрация, на която българите за кратко са сринали сайта на украинското министерство на отбраната и руския новинарски сайт Slon.ru. Собствениците на Slon.ru потвърждават, че на 5 февруари, 2015 година, управляваният от тях сайт „необяснимо” е бил офлайн за две минути.

След демонстрацията Бровко предложил на Вяря да управлява софтуера, който руснаците щели да купят за 1 млн. долара. Вяря отклонил офертата и тогава започнали проблемите му – бил поставен под наблюдение и в крайна сметка негов приятел, военен, го посъветвал да емигрира. От „Ростех” са категорични – имало е пътуване до София на Бровко и Вяря, но българският софтуер е щял да бъде купен с цел защита, не атака. Освен това руската компания определя твърдението, че българите са свалили в демонстрация два чужди сайта като „твърдение на умствено нестабилен”.

Интерактивна карта показва в реално време кибер атаките по света

Руската компания Kaspersky, която се занимава с интернет сигурност, е разработила карта, която показва в реално време кибер атаки, засе...

Александър разказва още, че хакерските атаки от страна на руското правителство се извършват от студенти, работещи програмисти и дори от хора, имащи проблеми със закона заради хакерски атаки. Вербуването става на база на реклами дори в социалните мрежи - например руският еквивалент на Facebook, "ВКонтакте". След това тези хора формират екипи и всеки екип работи в някоя руска военна база. За хората, които са желаели Саша в своя екип, е имало само едно важно нещо - да продължат кибер войната с всички възможни средства, за да се разширят интересите на Кремъл в Европа и САЩ.

Припомняме, че американските разузнавателни агенции твърдят, че екип от руски хакери са откраднали данни от Демократическата партия в САЩ по време на президентската кампания. През изминалата седмица, президентът Обама наложи икономически санкции срещу Русия за намеса във вътрешната политика на Съединените щати.

„За съжаление почти всички големи държави в света действат в насока създаване на звена за кибер война – не е само Русия”, коментира Антон Шингарев, вицепрезидент на „Касперски”.

Припомняме, че през 2015 година американската Агенция за национална сигурност (АНС) направи кампус за вербуване на нови хора сред 1400 учебни заведения в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии