Руски хакер ще плаща милиони заради създаден от него вирус

2385
Руски хакер ще плаща милиони заради създаден от него вирус
Снимка: iStock/Guliver

Руският гражданин Никита Кузмин, който бе арестуван в САЩ по обвинение в разработването и разпространението на компютърния вирус "Гози" (бел.ред. - Gozi е вид троянски кон), трябва да изплати 6,9 млн. долара компенсации на пострадалите от неговите действия. Повече от 1 млн. компютъра по света бяха засегнати от вируса, пише БГНЕС.

Съдията разпореди също така и 37 месеца затвор за 28-годишния Кузмин. Съдията обаче взе предвид прекараното зад решетките време досега и реши, че той вече е излежал наказанието си и може да бъде освободен. Адвокатите на Кузмин казаха, че той бил готов да отвори нова глава в живота си, но не уточниха какви са плановете на клиента им.

IBM предупреждава: Известен компютърен вирус се цели в български банки

Опасен компютърен вирус от вида „Троянски кон” заплашва българските банки. Това твърдят в свой анализ експерти от IBM Secur...

Кузмин беше арестуван през 2010 г. когато пристига в САЩ за участие в технологична конференция. Година по-късно той признава вината си и се съгласява да сътрудничи на разследващите. По това дело под отговорност е бил привлечен и латвийският гражданин Денис Чаловски. Той получава 20 месеца затвор, които вече е отбил и се завърна в родината си. С вируса, който са използвали, двамата са получавали достъп до лична информация и банкови сметки на физически и юридически лица, от които са крали пари на обща стойност не по-малко от 50 млн. долара. Сред заразените компютри са били и тези на НАСА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии