Руски софтуер, маскиран като американски, е пробил в армията и здравната агенция на САЩ

5087
Руски софтуер, маскиран като американски, е пробил в армията и здравната агенция на САЩ
Снимка: Getty Images

Хиляди приложения за смартфони в онлайн магазините на Apple и Google съдържат компютърен код, разработен от технологичната компания Pushwoosh. Тя се представя за базирана в САЩ, но всъщност е руска, установи „Ройтерс“ в свое разследване. Оказва се, че Pushwoosh е проникнала дори в американската армия и в основната здравна агенция на Щатите.

От центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявиха, че са били подведени, че Pushwoosh е базирана в столицата на САЩ - Вашингтон. След като научава за руските корени на компанията благодарение на агенция „Ройтерс“, агенцията премахва софтуера от 7 публични приложения, като се позовава на опасения за сигурността.

Армията на САЩ съобщава, че през март е премахнала приложение, съдържащо кода на Pushwoosh - поради същите опасения. Тази апликация е била използвано от войниците в една от основните бази за бойно обучение в страната.

Според документите на компанията, публично подадени в Русия, Pushwoosh е със седалище в сибирския град Новосибирск, където е регистрирана като софтуерна компания, извършваща и обработка на данни. В нея работят около 40 души и тя отчита приходи от 143 270 000 рубли (2,4 млн. долара) за миналата година. Pushwoosh е регистрирана в базата на руското правителство, за да плаща данъци в Русия.

В социалните мрежи и в регулаторните документи на САЩ обаче тя се представя като американска компания, базирана в Калифорния, Мериленд и Вашингтон през различни периоди от време, установява „Ройтерс“.

Pushwoosh предоставя код и поддръжка за обработка на данни за разработчици на софтуер, като им позволява да профилират онлайн активността на потребителите на приложения за смартфони и да им изпращат специално пригодени известия от сървърите на фирмата.

На своя уебсайт Pushwoosh твърди, че не събира чувствителна информация, а и агенцията не открива доказателства, че компанията е обработвала неправилно данните на потребителите. Руските власти обаче имат практиката да принуждават местни компании да предават потребителски данни на националните агенции за сигурност.

Основателят на Pushwoosh - Макс Конев, заявява в имейл през септември, че компанията не се е опитвала да прикрие руския си произход. "Гордея се, че съм руснак, никога не бих скрил това", казва той и допълва, че компанията "няма никаква връзка с руското правителство по какъвто и да е начин". По думите му, тя съхранява данните си в САЩ и Германия.

Според експерти по киберсигурност обаче съхраняването на данни в чужбина няма да попречи на руските разузнавателни служби да принудят руска фирма да предостави достъп до тези данни.

Според западни служители Русия е световен лидер в хакерството и кибершпионажа, като шпионира чужди правителства и индустрии, за да търси конкурентно предимство.

Огромна база данни

Кодът на Pushwoosh е инсталиран в приложенията на редица международни компании, влиятелни организации с нестопанска цел и правителствени агенции - от световната компания за потребителски стоки Unilever Plc и УЕФА до политически влиятелното оръжейно лоби в САЩ Национална оръжейна асоциация (NRA) и британската Лейбъристка партия.

Бизнесът на Pushwoosh с американски правителствени агенции и частни компании може да наруши законите на Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ или да предизвика санкции, твърдят 10 правни експерти пред "Ройтерс". ФБР, Министерството на финансите на САЩ и Федералната търговска комисия са отказали коментар.

Джесика Рич - бивш директор на Бюрото за защита на потребителите на FTC, казва, че "този вид дела попадат точно в правомощията на комисията", която се бори с нелоялни или измамни практики, засягащи потребителите в САЩ.

Кремъл не отрича за таен разговор между Наришкин и шефа на ЦРУ в Анкара

Началникът на руската Служба по външно разузнаване Сергей Наришкин е пристигнал в Анкара за среща с американска делегация, предаде в. &...

Вашингтон може да реши да наложи санкции на Pushwoosh и има широки правомощия за това, включително чрез изпълнителна заповед от 2021 г., която дава на САЩ възможността да санкционират руския технологичен сектор заради злонамерена кибердейност.

Кодът на Pushwoosh е бил вграден в почти 8000 приложения в магазините за апликации на Google и Apple, според Appfigures - уебсайт за разузнаване на приложения. В сайта на руската фирма се посочва, че в базата данни на компанията са включени над 2,3 млрд. устройства.

"Pushwoosh събира потребителски данни, включително точна геолокация, за чувствителни и правителствени приложения, което може да позволи проследяване в голям мащаб", казва Джером Дангу, съосновател на Confiant. Това е фирма, която следи за злоупотреби с данни, събирани при онлайн рекламата. "Не сме открили ясни признаци за измамни или злонамерени намерения в дейността на Pushwoosh, което със сигурност не намалява риска от изтичане на данни от приложенията към Русия", добавя той.

Google заявява, че защитата на личните данни е "огромен фокус" за компанията, но не отговаря на призивите на "Ройтерс" за коментар относно Pushwoosh. Apple твърди, че се отнася сериозно към доверието и безопасността на потребителите, но също отказва да дава детайли.

Киър Джайлс - експерт по темата "Русия" в лондонския мозъчен тръст Chatham House, заявява, че въпреки международните санкции срещу Москва, "значителен брой" руски компании все още търгуват в чужбина и събират лични данни на граждани. Като се имат предвид руските закони за вътрешна сигурност, "не би трябвало да е изненада, че със или без преки връзки с руските държавни шпионски кампании, фирмите, които обработват данни, ще се стремят да омаловажат руските си корени", казва той.

Проблеми със сигурността

САЩ ще наложат още санкции на Русия

Вашингтон ще наложи нови санкции на транснационална мрежа от лица и компании, които са работили за закупуване на военни технологии за в...

От Центъра за превенция и контрол на заболяванията в САЩ премахват кода на Pushwoosh от приложенията си, защото "компанията представлява потенциална заплаха за сигурността", заявява говорителят Кристен Нордлунд. "CDC смяташе, че Pushwoosh е компания, базирана в района на Вашингтон". Убеждението се основава на "изявления", направени от фирмата.

Приложенията на CDC, които са съдържали код на Pushwoosh, са включвали основната апликация на агенцията и други, създадени за споделяне на информация по широк кръг от здравни проблеми. Една от тях е била предназначена за лекари, лекуващи болести, предавани по полов път. Макар CDC да е използвала и известия на компанията за здравни въпроси като COVID-19, агенцията заявява, че "не е споделяла потребителски данни с Pushwoosh".

От армията на САЩ казват пред "Ройтерс", че са премахнали приложение, съдържащо Pushwoosh, през март, позовавайки се на "проблеми със сигурността". Не се съобщава какъв обхват е имала апликацията - информационен портал за Националния център за обучение (NTC) в Калифорния. NTC е основен център за бойна подготовка в пустинята Мохаве, което означава, че пробив в данните там би могъл да разкрие предстоящи движения на войски в чужбина.

Припомняме, че в Мохаве се провежда общо учение на САЩ, Великобритания и Австралия, в което военните симулират отговор срещу руска инвазия в Европа.

ОЩЕ: „Таймс“: Британски войници се учат в Калифорния, за да се бият с Русия

Глас от САЩ: Войната в Украйна показва, че американската армия не е готова да воюва с Китай

Осигуряването на Киев с оръжия обезпокоително изчерпа боеприпасите на Пентагона, но защитата на Тайван би била много по-скъпа, твърди а...

Говорителят на армията на САЩ Брайс Дюби заявява пред "Ройтерс", че не са претърпели "оперативна загуба на данни".

Някои големи компании и организации, включително УЕФА и Unilever, твърдят, че трети страни са създали приложенията за тях, или пък са смятали, че наемат американска компания. Британската Лейбъристка партия, която също е засегната, не е коментирала темата публично.

В момента Pushwoosh се управлява от Тайланд, твърди собственикът Конев, но няма доказателства фирмата да е регистрирана в азиатската страна. По време на пандемията от коронавирус компанията използвала адреса си в Мериленд, за да „получава бизнес кореспонденция“, по думите на ръководителя ѝ. В общо 8 годишни документа, подадени в щата Делауеър, Pushwoosh никъде не е споменала, че е базирана в Русия. Това може да се тълкува като нарушение на закона на щата, където фирмата е регистрирана.

Вместо това компанията на Конев е посочила адрес в Юниън Сити, Калифорния като като свое основно място на дейност от 2014 до 2016 г. Този адрес не съществува според служители от Юниън Сити, цитирани от „Ройтерс“. Pushwoosh използва акаунти в LinkedIn, за които се твърди, че принадлежат на двама ръководители от Вашингтон, окръг Колумбия, на име Мери Браун и Ноа О'Шей. Но нито Браун, нито О'Шей са реални лица, установява агенцията.

Конев признава, че профилите не са истински. Той казва, че през 2018 г. Pushwoosh е наела маркетингова агенция, която да ги създаде в опит да използва социалните мрежи, за да продава Pushwoosh, а не за да прикрие руския произход на компанията. От LinkedIn твърдят, че са премахнали акаунтите, след като са била предупредени от „Ройтерс“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии