X
 
 

Свързани с лазер сателити могат да доставят интернет от Космоса

2246 0
Свързани с лазер сателити могат да доставят интернет от Космоса
Снимка: iStock/Guliver
Реализирането на нов проект може да удвои мрежовия капацитет на бъдещите системи „Интернет от космоса“.

Сателитите все още не играят важна роля в световната интернет инфраструктура. Това обаче може скоро да се промени, съобщи Nextgov.com.

Alexa и Siri знаят за вашите сексуални предпочитания

Служителите прослушващи разговорите на хора, ползващи цифрови помощници, като Alexa и Siri определят работата си като изтощителна,делик...

През следващото десетилетие ново поколение спътници би могло да постави основите за „интернет от космоса“, казва Анкит Сингла, професор в базираната в Цюрих Лабораторията за дизайн и архитектура ETH. Екипът му проучва как да подобри работата на мащабни компютърни мрежи, включително интернет, предаде БГНЕС.

Използвайки напредъка на технологиите за намаляване на разходите в космическия сектор, новите сателитни системи ще използват хиляди спътници вместо десетките спътници, използвани в минали системи. След това лазерната светлина може да свърже тези спътници един с друг, за да образува мрежа.

Покритието, което тези спътници биха осигурили, може да достигне отдалечени региони, които понастоящем нямат или имат много ограничен достъп до интернет. Тези региони са или въобще не са свързани, или имат слаба връзка с междуконтиненталните оптични кабели, които захранват днешния интернет.

Възможностите на сателитите на ниска околоземна орбита предизвикаха нова, оспорвана „космическа надпревара“, в която се включиха големи играчи като SpaceX на Илън Мъск и Amazon на Джеф Безос, които вече обявиха намеренията си да влязат в надпреварата. Тези компании разработват мащабни сателитни съзвездия с хиляди до десетки хиляди спътници. Те биха обикаляли Земята със скорост от 27 000 км / ч на височина от около 500 км (традиционните геостационарни спътници орбитират около 35,768 км.

Учени: Четвърт от младежите са пристрастени към смартфоните

Една четвърт от децата и младежите са „проблемни потребители на смартфони” и използват устройствата по начин, който е сходе...

SpaceX, например, вече изведе в орбита първите си 120 спътника и планира да предложи сателитна широколентова интернет услуга от 2020 г. В допълнение към глобалното покритие, използваната технология „интернет от космоса“ обещава високи скорости на трансфер на данни без големи забавяния в предаването на данни. Латентността, както компютърните учени наричат тези закъснения, е значително по-ниска от тази на геостационарните спътници и дори тази на подземните оптични линии за комуникация на големи разстояния.

„Ако тези планове успеят, ще бъде голям скок напред в световната интернет инфраструктура“, казва Дебопам Бхаттачердже, учен, работещ със Сингла в проучване на оптималния дизайн на мрежи за широколентов интернет, базиран на сателити.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Феновете на "Левски" подават ръка на Васил Божков
Феновете на "Левски" подават ръка на Васил Божков

Не само срещата вчера не беше лека, не е лека ситуацията, в която се намира "Левски". Това е игра на нерви и нещата могат да вземат различен завой....