X
 
 

Telenor показа първия 5G разговор в България

3139 2
photo of Telenor показа първия 5G разговор в България
Снимка: Telenor
Телекомуникационният оператор Telenor демонстрира първия 5G видео разговор в България. Той се осъществи между София и Хасково като част от кампанията на телекома за провеждане на практически 5G тестове.

Участници в разговора бяха изпълнителният директор на компанията Джейсън Кинг, министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков и популярния български актьор Башар Рахал, които размениха идеи за следващите локации за 5G тестове.

Беше показан и медицински преглед, извършен дистанционно с помощта на новата технология, която свърза централата на Telenor в София, болница "Пирогов" и линейка в Хасково. С 5G е голяма крачка напред в медицината, като технологията ще е много полезна, особено при спешни случаи.

"Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места", каза ръководителят на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

В началото юли тpитe мобилни oпepaтopa y нac пoлyчиxa чecтoти, чpeз ĸoитo мoгaт дa изпpoбвaт възмoжнocтитe нa мpeжaтa oт нoвo пoĸoлeниe дo ĸpaя нa тaзи гoдинa. Πpeз cлeдвaщaтa ce oчaĸвaт и тъpгoвeтe, пъpвoнaчaлнo зa радио честотата от 3,5 GHz.

Теlеnоr ще се нуждае от oĸoлo 2 гoдини, за да пусне тъpгoвcĸa 5G мpeжa в Бългapия. Другите 2 водещи телекома у нас очакват да започнат да предлагат услугата през 2020 г.

А1 смята да пусне 5G мрежа в България през 2020 г.

А1 представи първата работеща 5G мрежа в България, като очаква да пусне услугата от ново поколение за клиентите си още догодина. Компан...

Telenor ще тества 5G с помощта на 2 базови станции – една в централата им в София и една мобилна, която ще се движи из страната, демонстрирайки потенциала на 5G в различни градове. С помощта на различни публично достъпни демонстрации в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата, телекомът ще изследва възможностите на новото поколение мобилна технология. Telenor използва мрежово оборудване на китайската компания Huawei, която е един от най-големите производители на подобна техника.

Предизвикателствата пред развитието на 5G мрежите у нас основно са свързани с освобождаването на необходимите честоти, издаването на съответните разрешителни за изграждане на базови станции и твърде високата цена за използване на честотите. Държавата и телекомите работят за разрешаването на тези проблеми, увери транспортният министър Росен Желязков.

Телекомите у нас подхождат внимателно в надпреварата за 5G, тъй като са нужни сериозни инвестиции в оборудване и изграждане на съответната мрежова инфраструктура. Мрежите от ново поколение ще "стъпят" на настоящите 4G мрежи, които ще бъдат надградени, обясняват специалисти.

"Има много възможни приложения и огромен потенциал на 5G технологиите, с които те могат да допринесат за реалния живот. 5G е бъдещето, което ще позволи предоставянето на по-комплексни високотехнологични услуги. 5G мрежите са съчетание между традиционните и нови мрежи", обясни Владимир Радойчич, главен директор "Технологии" на Telenor.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    И каква е разликата между 5 джи и останалите джита,че не стана ясно?Разговорът по-бързо ли се проведе? Защо не пишете как се отразява на човешките същества 5 джито,или това не е важно?
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Башарчо къде се бута и той, където не му е мястото... Що не си гледа там сексистките простотии във ФЖМК.
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...