Влез в кожата на другия пол (ВИДЕО)

5984
Влез в кожата на другия пол (ВИДЕО)

Специалистите от испанската компания BeAnotherLab са създали очила за виртуална реалност, с които може да се види светът през очите на друг човек, както и човек да се „превъплъти“ в индивид от противоположния пол.

Учените са нарекли своя експеримент „Размяна на полове“ (Gender swap). Всяка двойка, взела участие в изследването, се състояла от представители на двата пола.

Да анимираш във виртуалната реалност (ВИДЕО)

Рисуваната анимация в наши дни става нещо като усмивка от старите ленти и все по-рядко се среща. Никой не иска да харчи огромни сили, в...

Доброволците заставали един срещу друг и поставяли очила, синхронизирани помежду си, като изпълнявали сходни движения и всеки виждал на дисплея това, което вижда неговият партньор.

По такъв начин се постигал ефект, че всеки участник в експеримента се намира не в своето тяло, а в тялото на своя партньор. Доброволците ходели из стаята, движели предмети, като чували в слушалките своя партньор, който разказвал мислите си.

Според разработчиците целта им била да създадат система за виртуална реалност, която да помогне в развитието на емпатия и преживяването на чужд опит.

„Използвахме данните, натрупани в невронауките, отнасящи се до телесното възприятие, и се опитахме да създадем илюзия за притежание на чуждо тяло. По този начин „излъгахме“ мозъка – доброволците започваха да си мислят, че имат друг цвят на кожата, други части на тялото“, казват учените.

Учени от Оксфорд създадоха очила за незрящи

Специалисти от Оксфордския университет са създали умни очила, които трансформират визуалната информация в изображения, видими за незрящ...

Авторите отбелязват, че благодарение на разработената система за виртуална реалност са успели да помогнат на доброволците да преживеят опита на противоположния пол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии