Възможно ли е с камери КАТ да предвиди дали ще направим пътно нарушение?

7866
Възможно ли е с камери КАТ да предвиди дали ще направим пътно нарушение?
Снимка: БГНЕС

Камерите за улавяне на нарушенията на пътя скоро ще могат да разберат какво си мислим, как се чувстваме, какво можем да направим в бъдещ момент - и всичко това само чрез сканиране на тялото ни. Изглежда невъзможно подобен анализ да бъде избегнат, няма как просто да кажете "не си нося личната карта!", коментира The Independent, който поднася новината.

Твърдението за бъдещите способности на камерите идва от невролога Попи Кръм, която вярва, че технологиите ще достигнат безпрецедентни нива на познания за хората, пише БГНЕС. Телата ни излъчват различни сигнали, които могат да бъдат сканирани и анализирани от съвременни компютърни системи, а те разкриват всичко - от нашето настоящо настроение до нашето общо здраве.

Facebook групи неутрализират камерите на КАТ

Facebook групи неутрализират камерите на КАТ. В социалната мрежа са създадени групи за повечето градове в България, в които шофьорите с...

Подобно на вече наличните приспособления за носене, бъдещите устройства могат да бъдат поставяни на обществени места, за да събират ценните биологични данни. Тъй като те ще са част от нашата среда, няма да бъде възможно да ги избегнем, ще има нужда от нови законови регулации, предупреждава Кръм.

Изявлението беше направено на презентация на Dolby Labs - американска компания, специализирана в изработката на аудио системи. Попи Кръм е учен, посветил последните няколко години в изучаване на човешките емоции. Тя направи презентация на тема "Технология, която разкрива страх и други емоции" на конференцията TED (Technology, Entertainment and Design), през тази година във Ванкувър. Там изследователката използва термовизионни камери за "четене на мисли", шапки за електроенцефалограма, пулсомери и сензори за реакции на кожата. Благодарение на тях публиката можеше да наблюдава как телата на доброволци и техните умове отговарят на това, което гледат на екрана пред тях.

Говорейки по време на конференцията на TED, според BBC тя казва: "Ние обичаме да вярваме, че можем да имате когнитивен контрол над това, което някой друг знае, вижда, разбира, за нашите собствени вътрешни състояния - нашите емоции, несигурност, изпитания и премеждия. Но технологиите вече могат да разграничат истинската усмивка от фалшивата."

"Динамиката на нашия температурен отпечатък, показва колко упорито работи мозъкът ни, колко ангажирани и развълнувани, може би сме от разговорът който водим и дори, как реагираме на образа на огън, и когато той е истински", подчертава ученият.

МВР с нови камери за по по-качествени снимки на нарушителите на пътя

МВР ще купи по-модерна техника, която да позволява изчистване на образа от кадрите със заснетите шофьори нарушители, по-бърза обработка...

След като данните, които споделяме на практика неволно при посещение на сайтове в интернет, се превърнаха в проблем, особено след скандала с несигурността на Facebook, вече трябва да се подготвим за бъдеще, в което новите технологии биха могли да събират данни за нас дори без съгласието ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии