Заплаха за националната сигурност: Ще се стигне ли до пълна забрана на TikTok в САЩ?

1912
Заплаха за националната сигурност: Ще се стигне ли до пълна забрана на TikTok в САЩ?
Снимка: Kon Zografos/Pixabay

След като в края на 2022 година Сенатът на САЩ единодушно прие решение за забрана на федералните служители да използват TikTok на всички правителствени устройства, директорът на ФБР Кристофър Рей обяви:

"Имаме много сериозни опасения за нашата национална сигурност. Това включва възможността китайското правителство да използва TikTok, за да контролира събирането на данни от милиони потребители".

Франция глоби TikTok с 5 милиона евро

Социалната мрежа TikTok, собственост на китайската "БайтДенс", бе глобена от Франция с 5 милиона евро. Причина за това са недостатъци, ...

Мярката бе предложена от републиканския сенатор Джош Хоули и идва след като Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност вече забраниха на свои служители да използват приложението поради опасения за сигурността. До този момент същото са направили и администрациите на общо 22 американски щата и над 20 университета в цялата страна. На територията на учебните заведения студенти, преподаватели, служители и посетители нямат достъп до видео платформата през WiFi мрежите, а на всички е препоръчано да премахнат приложението от личните си устройства.

Притесненията са свързани най-вече с предполагаемите връзки на компанията, която стои зад TikTok - ByteDance, с управляващата в Китай комунистическа партия.

ОЩЕ: Откриха пробив в сигурността на TikTok

"TikTok е задната врата, през която Китай влиза в живота на американците. Това е заплаха за неприкосновеността на личния живот на нашите деца, както и тяхното психично здраве", пише сенатор Хоули в Twitter. "Смятам да предложа законодателство, което да забрани приложението на територията на цялата страна."

TikTok заплашен от 29,3 млн. долара глоба във Великобритания

Британските власти повдигнаха предварителни обвинения срещу социалната мрежа TikTok за нарушаване на кодекса за поведение при онлайн ус...

През лятото на 2020 г. Индия отряза достъпа на 59 китайски приложения, включително TikTok, WeChat, Weibo и QQ. По това време TikTok има близо 200 милиона потребители в Индия и бе най-големия пазар, наред със САЩ.

Причината за решението на правителството в Ню Делхи се оказаха притеснения относно заплаха за "суверенитета и териториалната цялост" на фона на традиционното регионално съперничество между Индия и Китай, подчертават от Webcafe.bg.

Дебатът по отношение на националната сигурност и ролята на приложения като TikTok идва в период на засилена конкуренция между Съединените щати и Китай в областта на шпионажа, събирането на данни и новите технологии. Тук става въпрос за потенциално следене на политически дисиденти и критици на режима в Пекин или оказване на влияние върху общественото мнение чрез правителствено контролирани кампании за разпространение на фалшиви новини и дезинформация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии