Лили Йончева учи деца на африкански джембета

24521
Лили Йончева учи деца на африкански джембета

Перкусионистката Лили Йончева ще обучава децата на София на основните латино ритми върху 50 автентични африкански барабани - джембета, изработени в Индонезия. Инструментите са осигурени специално за първия уъркшоп по ударни инструменти на открито по време на тазгодишния джаз фестивал „A to JazZ Festival 2013 – America Latina”, който ще се проведе от 28 до 30 юни в Южен парк 2, зад басейна “Спартак”. Тридневният образователен клас по перкусии, е част от съпътстващата програма на музикалното събитие и ще се състои от 10 до 14 часа всеки ден.

По същото време в последните три дни на юни танцовото гуру Алфредо Торес пък ще учи децата на латино танци. Проектът „Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ Festival”, в който са включени двете образователни програми, е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. и е безплатен за децата. Родителите на малчуганите, навършили 7 години, могат да ги запишат предварително на имейл workshop@atojazz.bg като посочат възрастта и името на детето си, както и предпочитанията му за съответния уъркшоп.

Funcity във Варна - музика, танци, спорт и изкуства

От 1 до 7 юли 2013 ще се състои третото поредно издание на един от най-атрактивните фестивали в България - FUNCITY . В продължение на с...

Специалните джембета за музикалния клас на Лили Йончева са изработени от дърво, естествена животинска кожа и са ръчно гравирани с уникални африкански орнаменти. С красивите автентични барабани в ръце, заедно с още 50 маракаса и няколко каубела децата ще могат успешно да усвоят ритмите на Латинска Америка под вещото ръководство на професионалния музикален педагог.

“За първи път ще обучавам толкова много деца в България на основните ритми в латино музиката и то на автентични африкански инструменти. Убедена съм, че в рамките на тридневния образователен клас малчуганите ще добият първите си умения да свирят на ударни инструменти и много ще се забавляват. Техните родители също ще могат да се включат, ако имат желание и заедно да усетим магията на латино ритъма”, обяснява винаги усмихната Лили Йончева, която от години преподава ударни инструменти в няколко британски училища.

Тази година „A to JazZ Festival 2013 – America Latina” е посветен на едно от най-значимите течения в музиката – латино джаза, а на сцената му ще свирят световни величия – като двукратният носител на “Грами” Мишел Камило, саксофонистът на Тито Пуенте Мич Фромън, бразилската дива Жандира Силва, както и кубинските Dany Noel Latin Jazz Quintet. България също е достойно представена на фестивала от групата на Калин Вельов Tumbaito, музикалния проект на Мартин Ташев Bandera Rossa и Биг Бенд Брас Асоциация, които ще свирят съвместно с Мишел Камило и триото му в третата фестивална вечер.

Концертната програма на джаз събитието на столицата ще започва в 18:30 и ще приключва всеки ден малко преди 22:00 ч. Организатори на “A to JazZ Festival 2013 – America Latina” са фондация “A to Z” и фондация „Америка за България”.

Софийската опера и балет подготвя и премиери за фестивала „Опера в парка”

Софийската опера и балет започва да подготвя премиерни постановки за фестивала на открито „Опера в парка”, заяви на прескон...

Допълнителна информация за артистите и програмата на джаз фестивала можете да намерите на www.atojazz.bg

Допълнителна информация:

Джембето е вид африкански барабан, родил се в Мали през 12 век. Първоначалното му предназначение е строго ритуално - за празници и церемонии. С течение на времето екзотичният музикален инструмент се разпространява из цяла Африка и постепенно добива популярност в цял свят и се използва в най-различни музикални стилове, включително обичаната от милиони по света латино музика. Маракасите са перкусионен инструмент, издигнат в култ от майсторите на кубинското и венецуелско музикално изкуство. Те се състоят от две кръгли кухи тела, пълни с ориз, семена, пясък или синтетичен пълнеж и при тръскане с ръце издават свистящ звук. Каубелът е инструмент, използван както в поп, така и в латино музиката. Представлява вид звънец, който е в основата на всеки латино ритъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com