Магична премиера на "Цахес"

7955
Магична премиера на "Цахес"

Официалната премиера на българската романтична киноприказка на Анри Кулев „Цахес“ взриви Народния театър в понеделник вечер, предаде АСН.

Класическата архитектура и неповторимата атмосфера на театъра „Иван Вазов“ послужиха за фон на изисканото събитие, озвучено от класическа музика на живо.

За пълното потапяне на гостите в духа на хофмановия свят, вдъхновил филма, помогна и уникалната жива изложба на ренесансови костюми, шити специално за филма от художничката Марта Миронска.

Млади актьори от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ облякоха красивите дрехи и умело пресъздадоха атмосферата на отминали времена.

Деян Донков и любимата му Радина Кърджилова, и звездата от “Столичани в повече” Иван Юруков бяха забелязани сред гостите на премиерата.

Политическият елит беше представен от президента Петър Стоянов и министъра на културата Вежди Рашидов. На сцената излязоха част от актьорите – другите бяха извинени заради ангажименти. Актрисата Виолета Марковска, която играе прекрасната Кандида, отсъства, тъй като имала проблеми и била в чужбина.

Новият филм, който тръгва по кината на 20 януари, е по сценарий на Христо Ганев и е заснет с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерството на културата. Заснемането му отнело цели 10 години, призна режисьорът. “Надявам се да не носите в джобовете си дистанционно, с което да превъртите филма на бързи обороти”, каза шеговито преди филма режисьорът Анри Кулев.

В романтичната комедия, инспирирана от приказната атмосфера на Хофмановите фантазии, участват актьорите Стоян Алексиев, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Виолета Марковска, Емил Котев, Явор Бахаров, Пламен Димитров, Ивайло Христов, Мая Новоселска, Христо Мутафчиев, Малин Кръстев, Любомир Петкашев, Петър Попйорданов. Оператор е Свeтла Ганева, а автор на музиката е Стефан Димитров.
“Беше приказно, беше вълшебно”, каза след премиерата актьорът Стоян Алексиев.
 
В средата на голям съвременен град, затрупана отвсякъде с бетон и стъкло, като по чудо е оцеляла малка антикварна книжарничка. Собственикът и неколцината верни приятели, удивително напомнящи на някои Хофманови герои, разказват чудни истории, които ни пренасят от наши дни в миналото и обратно, гмуркайки се в паралелните светове на реалното и вълшебното.

Състрадателната фея Розабел подарява на малкия нещастен Цахес три вълшебни червени косъма, а с тях и чудното свойство да бъде харесван и да му се  приписват всички добри дела, свършени от хората около него. А това, в княжеството на младия княз Пафнуциус, може да обърка много неща ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com