Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Организация "Шалом" осъди коментара на СЕМ, че "Ергенът" е "интелектуален холокост"

20 май 2022, 17:00 часа

Председателят на организацията на българските евреи "Шалом" д-р Александър Оскар осъди сравнението на предаването „Ергенът“ с „интелектуален холокост“. То бе направено от новия председател на Съвета за електронни медии Соня Момчилова на проведеното заседание на СЕМ в четвъртък.

В профила си във Facebook Александър Оскар написа, че намира коментара на Момчилова за „крайно неправилен, дори абсурден“.

„Подобни сравнения са не само несъстоятелни, но и обидни към паметта на милионите жертви на човеконенавистната идеология, връхлетяла Европа и Света в края на 30-те и през 40-те години на миналия век. Холокостът е трагедия, която не може и не трябва да се профанизира“, добави д-р Оскар от „Шалом“.

Припомняме, че на последното си заседание СЕМ реши да санкционира bTV за риалити формата. В Съвета за електронни медии са получени 44 писма на зрители, смятащи излъчваното в ефира на телевизията за неприемливо и "пошло". Форматът отправял ужасни послания, а също така показвал психологически тормоз и прекомерна употреба на алкохол.
Оказва се и че в първите 4 епизода е имало продуктово позициониране, без да се упоменато изрично.

Пролет Велкова – един от новите членове на СЕМ, нарече предаването „пошло и сексистко“. Соня Момчилова заяви, че ще иска максимална санкция. Коментарът ѝ „интелектуален холокост“ бе отправен заради епизод на Разпети петък, в който били излъчени плажни игри и любовни ласки.

Под публикацията на д-р Оскар във Facebook с коментар се включи самата Момчилова: "Господин Оскар, холокост, преди да приеме семантиката на еврейско изтребление, е староеврейско понятие, което означава древно семитско жертвоприношение. Живеем в старозаветни времена, бих ги сравнила със събитията и нравите от древен Вавилон. Надявам се, не се нуждаете от повече пояснения за историческите особености и нравите в онези времена, описани в Танах. Шумерските ритуали запазени до третата династия на Ур, а според някои източници и подир. Словосъчетанието "интелектуален холокост" е използвано за първи път от професора от еврейски произход Ноам Чомски и онагледява "промиването на мозъци" посредством медийни формати, имащи за цел забавление, което размива модални ценности и дезориентира обществото, насаждайки конформистки и консуматорскповеденчески модели. Ако сте се почувствали обиден, моля да ме извините, но намирам употребата на това сравнение за уместно в случая".

Председателят на "Шалом" отвърна, че отговорът на Момчилова е "меко казано, жалък". "Генезисът на думата Холокост е гръцки, а не староеврейски. Означава “жертвоприношение чрез изгаряне”. Очаквах от председателя на СЕМ компетентност и разбиране по въпросите, касаещи смисъла на Холокоста", написа той.

Момчилова отвърна, че това е обяснението в Уикипедия, но имало и "други, по-надеждни източници". Коментарите ѝ събраха редица негативни реакции от страна на останалите потребители.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес