"Оскар"-ите: Големите победители на церемония номер 90 (СНИМКИ)

9140
"Оскар"-ите: Големите победители на церемония номер 90 (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Големите отличници, получаващи 90-тите награди "Оскар" на Американската киноакадемия, вече са ясни. По традиция, най-престижните награди в света на киното бяха раздадени в Dolby Theatre в Лос Анджелис.

Най-престижната и очаквана награда - за най-добър филм, отиде при "Формата на водата" (The Shape of Water). Той спечели в конкуренцията на палитра от общо 9 произведения, сред които "Три билборда извън града", "Наречи ме с твоето име", "Най-мрачният час", "Дюнкерк", "Лейди Бърд", "Невидима нишка", "Вестник на властта". Преди връчването на наградата дойде и логичната шега - нищо не може да се обърка, като беше направена препратка как миналата година първоначално за филм на годината беше избран мюзикълът La La Land, но се оказа, че печели "Лунна светлина".

Най-добър актьор стана Гари Олдман за прекрасното си превъплъщение в ролята на Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час" (The Darkest Hour), а наградата връчиха Джейн Фонда и Хелън Мирън, които се пошегуваха, че в Холивуд било аномалия да видиш по-стар мъж с по-млада жена, визирайки факта, че все още са по-млади от наградите "Оскар", които празнуваха 90-тия си рожден ден днес (5 март). Всъщност това беше едва втора номинация за Олдман за "Оскар".

Наградата за най-добра актриса грабна Франсис Макдорманд за впечатляващото си изпълнение в "Три билборда извън града" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) - на майка, търсеща справедливост за брутално изнасилената си и убита дъщеря. Наградата връчиха Джоди Фостър и Дженифър Лорънс, като Фостър излезе на сцената с патерици, правейки алюзия с "Аз, Тоня", където ролята на американската фигуристка Тоня Хардинг беше изпълнена от Марго Роби, останала в съзнанието на милиони мъже с предизвикателната си роля на съпругата на Джордан Белфорт във "Вълкът от Уолстрийт".

Най-добър режисьор е Гийермо дел Торо, който беше отличен за работата си по "Формата на водата" (The Shape of Water). Той пожела на всички творящи в света на киното да продължават да преодоляват и свалят границите.

За най-добра поддържаща мъжка роля наградата взе Сам Рокуел. Той се превъплъти прекрасно в ролята на корумпиран полицай, налагащ правилата както той ги вижда, с брутално насилие - в "Три билборда извън града" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Очаквано и напълно заслужено за най-добра актриса в поддържаща роля беше наградена Алисън Джейни. Тя изигра брилянтно майката на скандалната американска фигуристка Тоня Хардинг в "Аз, Тоня" (I, Tonya).

Най-добър чуждестранен филм стана "Фантастична жена" (A Fantstic Woman) За най-добър късометражен филм статуетката отиде при "Дете на тишината" (The Silent Child). Най-добър анимационен филм пък е "Тайната на Коко" (Coco). За най-добър оригинален сценарий наградата спечели Джордан Пийл за сценария на "Бягай". Статуетката за най-добър адаптиран сценарий отиде при "Назови ме с твоето име" (Call Me by Your Name). Майсторът на камерата пък се оказа Роджър Дийкенс за "Блейд Рънър 2049", който имаше 13 номинации за "Оскар" досега в кариерата си, но нито една статуетка.

Най-добри костюми и грим според Американската киноакадемия имаше в "Най-мрачният час" (The Darkest Hour) – епопеята, показваща силата на характера на един от най-удивителните политици, които световната история познава – Уинстън Чърчил. А най-добри визуални ефекти според Американската киноакадемия имаше в римейка на "Блейд Рънър" – "Блейд Рънър 2049", който победи фаворита "Междузвезди войни: Последният джедай". Най-добра песен, заслужила "Оскар", стана Remember me, печелейки срещу фаворита "Това съм аз" (This is me) от впечатляващия мюзикъл "Най-великият шоумен", в който блеснаха Хю Джакмън и Зак Ефрон.

Баскетболната легенда Коби Брайънт също си тръгна от церемонията с "Оскар". Той го взе като продуцент на "Скъпи баскетбол" (Dear Basketball), който взе наградата за най-добър анимационен късометражен филм.

Блестящият със сякаш безброй номинации (цели 12) "Формата на водата" (The Shape of Water) взе и награда за най-добра музика. Филмът спечели общо 4 награди.

Безспорно обаче овациите за най-красиво облечена дама на церемонията обра Джеифър Гарнър. Макар тонът на черното сред дамите да се опита да се наложи - заради идеята да се противостои на сексуалния тормоз, Гарнър блесна в изключително стилна синя рокля и с блестящата си усмивка отново плени сърцата на всички.


ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ НА ТОАЛЕТИТЕ НА ЗВЕЗДИТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Бившата на Рачков на луксозен меден месец (СНИМКА)

Драгана Миркович с разтърсващо признание за здравословното си състояние

Няма спирка: Лоренцо доведе нова снаха на Софи Маринова (СНИМКИ)

Показаха рокли и аксесоари на принцеса Даяна в Хонконг (СНИМКИ+ВИДЕО)

Луиза Григорова за сина си: Прави ме на дива калинка

Мария от "Ергенът" ядоса зрителите с мнението си (СНИМКА)

Камелия е по-щастлива от всякога. Вижте защо (СНИМКИ)

Иво Сиромахов скочи на българските инфлуенсъри: Тъжна история

В "Ергенът" за истинската любов: Барбара издаде защо не я е открила

Силвена Роу за наводнението в Дубай: Има изоставени коли по улиците (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com