Последните екшън герои: Защо Холивуд не иска да се откаже от своите застаряващи момчета

14232
Последните екшън герои: Защо Холивуд не иска да се откаже от своите застаряващи момчета
Снимка: Getty Images

Том Круз, Харисън Форд и Силвестър Сталоун са сред водещите екшън герои днес. Но дали Холивуд не е прекалено зависим от застаряващите звезди на 80-те години?

Този въпрос си задава Никълъс Барбър в материал за BBC. Съдейки по успеха на новия филм "Мисията: Невъзможна" през премиерния уикенд, публиката все още обича Том Круз. По-конкретно, те обичат да го гледат как се бие, кара бързи коли и скача от ужасяващи височини. През последното десетилетие Круз се концентрира почти изцяло върху превръщането си в мегазвезда на екшъна, прилагайки известната си интензивна концентрация върху измислянето и изпълнението на все по-сложни каскади: в "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа", той се спуска с мотоциклет от скала и пада с парашут в долината под него.

Снимка: Getty Images

Това, което е толкова впечатляващо в тези енергични и откровено опасни подвизи, е, че Круз е на 61 години, което изглежда като зряла възраст за подобни начинания. Но всъщност той е съвсем млад в сравнение с другите водещи холивудски екшън герои. Основната цел на "Светкавицата" беше завръщането на Майкъл Кийтън (71 г.) в ролята на Батман, Силвестър Сталоун (77 г.) и Долф Лундгрен (65 г.) скоро ще участват в четвъртия филм за "Непобедимите", Арнолд Шварценегер (75 г.) има хитов екшън-комедиен сериал "FUBAR" по Netflix, Лиъм Нийсън (71 г.) ще участва във филма "Retribution", който излиза през август, а Дензъл Уошингтън (68 г.) ще участва в "Закрилникът 3", който излиза през септември. И всички те са "бебета" в сравнение със самия Индиана Джоунс - Харисън Форд, който навърши 81 години миналия четвъртък.

Защо Холивуд е толкова зависим от сивокосите екшън звезди?

"Има нещо успокояващо в това да видиш тези момчета", казва Ник де Семлиен, автор на "Последните екшън герои" - хроника на бума на екшън филмите през 80-те години. "В тях има истинска носталгия, защото те ни връщат към 80-те години, когато нещата изглеждаха малко по-прости. И ти дават надежда, че когато достигнеш тази възраст, може би ще бъдеш толкова активен, колкото са те.", пише БГНЕС.

"Благодарение на чудесата на безкрайните телевизионни повторения класиките от ерата на Сталоун и Шварценегер все още учат младата публика на екшън", пише Мат Патчес във "Vulture". "Те са мигновено разпознаваеми за целия свят - приоритет за студиата, които искат да заграбят долари от боксофиса в чужбина."

ОЩЕ: Силвестър Сталоун разкри кой е по-голяма екшън звезда от него

Марките преди звездите

Днес Холивуд е още по-силно фиксиран върху добре познатата "интелектуална собственост", т.е. имената на марките, които публиката ще познава, преди да отиде на кино. "Ръководени от акционерите и богаташите," писа наскоро Уенди Айди в "Observer", "студиата са по-склонни от всякога да инвестират в познати, уж сигурни залози, като римейкове на доказани филми, франчайзи, филмови адаптации на настолни и видеоигри - всичко, което има известна разпознаваемост."

Круз и неговите съвременници притежават тази разпознаваемост на имената. През 80-те години на миналия век те демонстрираха образите си в толкова много различни роли, че се превърнаха в самостоятелна интелектуална собственост. "Хората отиваха да гледат новия филм на Арни", спомня си Де Семлейн, "какъвто и персонаж да играеше той".

Снимка: Getty Images

Малко пари: Актьорите в Холивуд обявиха стачка

Профсъюзът на актьорите в Холивуд обяви в четвъртък стачка срещу филмови и телевизионни студия, след като преговорите за заплащането и ...

Следващото поколение актьори не е имало възможност да се превърне в търговска марка по същия начин. Най-големите късметлии може и да са имали шанс във франчайзи за супергерои, но не са успели да се развият отвъд конкретните персонажи, носещи ликра и спасяващи света. Нима някой би отишъл да гледа филм, само защото в него участва Том Холанд? Как зрителите могат да се научат да обичат неговия образ, когато той е в толкова много филми за Спайдърмен и Отмъстителите? "По-младите актьори се снимат във франчайзи, чиито марки ги засенчват", обяснява Патчес, "докато по-възрастните актьори имат позната звездна сила и са надеждни световни касови атракции."

Има опити за изграждане на екшън франчайзи, които не са свързани със супергерои, около по-млади актьори, особено актьори на име Крис, например "Сивият човек" с Райън Гослинг и Крис Евънс, "Евакуация" с Крис Хемсуърт и "Утрешна война" с Крис Прат. Но нито един от тях не се наложи, отчасти защото дебютираха в стрийминг услуги, а не по кината. "Има толкова много съдържание, че е много трудно за един франчайз или звезда да изпъкне", казва Де Семлиен. "През 80-те години на миналия век един блокбастър можеше да бъде в кината цяло лято и хората да продължават да говорят за него. Това е различно сега, когато включваш телевизора и виждаш как Крис Хемсуърт убива 1000 души."

Снимка: Getty Images

И все пак, докато съжаляваме за тези млади актьори, които не могат да се наложат като екшън звезди, трябва да помислим за тези по-малко млади актьори, които не могат да се наложат като нищо друго. Що се отнася до мейнстрийм киното, те почти нямат друг избор, освен да влязат в екшъни, защото Холивуд почти е изоставил по-спокойните среднобюджетни филми, които можеха да им позволят да проведат диалог, без да хвърлят лоши момчета през прозорците в същото време. Поредицата "Джон Уик" с Киану Рийвс (58 г.) показа, че в момента екшън филмите са единственият начин да се съживи една закъсала кариера. Помислете само за Круз. Той може да накара зрителите да го гледат как спринтира на върха на влак, но може ли да ги убеди и днес да го гледат в нежна романтична комедия или политическа драма? Това може да се окаже "мисия невъзможна" дори за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Здрава Каменова с разтърсващ разказ за битката си с депресията

Катето Евро призна, че се бори с тежък порок

Теодора Духовникова разкри дали дъщерята на Румен Радев - Дарина, е талантлива актриса

Миро с огромно признание към Слави Трифонов

Наум Шопов се подлага на жесток глад, пие само вода

Познахте ли го? Това е Алек Младенов от "Ергенът" като дете (СНИМКА)

Папи Ханс избухна, развалил си отношения с Натали Трифонова заради Dancing Stars

Голям провал за полицаите в "Един за друг"

Риана намекна за нов албум: Трябва да е невероятен!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com