Саша Барън Коен: Борат е явление в киното, но приключих с герои като него

5392
Саша Барън Коен: Борат е явление в киното, но приключих с герои като него
Снимка: Getty

Британският актьор Саша Барън Коен е известен с това, че създава абсурдни персонажи и след това ги пренася в реалния свят, както и с взаимодействието си с хора, които нямат представа, че героите не са истински.

Преди близо 20 години той създаде образа на Борат Сагдиев, мъдър, антисемитски, сексистки телевизионен журналист от Казахстан. Филмът "Борат" от 2006 г. имаше за цел да разкрие американския фанатизъм, ксенофобията и сексизма, като незнаещите, че се снимат партньори на главния герой разкриха истинските си убеждения. Филмът имаше международен успех, превръщайки Борат в широко разпознаваем, изключително ценен материал за поп културата. Барън Коен тогава предположи: Щом светът разбере, че Борат не е реален, няма да има начин за взаимодействие с обществеността, както преди.

Но когато Доналд Тръмп беше избран за президент и имаше възход на антисемитската, расистката, ксенофобската реторика, Барън Коен реши да съживи героя си.

"От самото начало на администрацията на Тръмп почувствах много ясно, че вървим към авторитаризъм. И затова знаех, че трябва да направя нещо," казва той.

В "Борат: Следващият филм", който беше пуснат в Amazon през октомври, героят се завръща в Америка, за да предложи на президента Тръмп подкуп. Когато става ясно, че Борат няма да се срещне с президента, той безуспешно се опитва да подари 15-годишната си дъщеря (в ролята Мария Бакалова) на вицепрезидента Пенс. След това той успява да я даде на Руди Джулиани, което завършва със скандална сцена в хотелска спалня.

Барън Коен е бил преследван, почти арестуван и съден по време на филмовия процес. Докато снимал на митинг за правото на носене на оръжие за продължението на Борат, Барън Коен се страхувал за живота си. Ето защо смята, че е време да се оттегли от героите под прикритие.

"В един момент късметът си отива. Затова никога повече не искам да правя тези неща", казва той. "Не мога".

Барън Коен е номиниран за две награди "Златен глобус" за ролята си в продуцирането и участието в "Борат: Следващият филм". Той също така е номиниран в категорията за най-добър поддържащ актьор за ролята на лидера на юпитата Аби Хофман във филма на Нетфликс „The Trial of the Chicago 7“.

В интервю за NPR Барън Коен споделя подробности за злополучния митинг, след който решава да спре с подобни авантюри.

Българка, играеща дъщерята на Борат, свали панталоните на Джими Кимъл в ефир (ВИДЕО)

Млaдaтa aктриca Мaрия Бaкaлoв игрae брeмeннaтa дъщeря нa кaзaхcтaнcкия журнaлиcт Бoрaт Caгдиeв, в чиятo рoля влизa Caшa Бaрън Кoeн, в п...

"Носех бронежилетка и това е вторият път в кариерата ми, когато някога съм правил това. Но ми беше казано, че има шанс някой да се опита да стреля по мен. Бях много наясно, че след като тълпата осъзнае, че играя, може да стане наистина грозно и може да бъде наистина опасно".

Оттогава Саша не е искал повече да бъде под прикритие. Но президентството на Тръмп променя това.

"Чувствах, че трябва да направя всичко, което мога, за да напомня на хората това по време на 90 минутен продукт по хумористичен начин, което е направил Тръмп през последните четири години, и знаех, че трябва да се опитам да проникна във вътрешния му кръг. Това и направихме прави с Руди Джулиани и Майк Пенс. Знаех, че трябва да извадя този филм преди изборите. Но да, може би съм луд", споделя той.

В подкрепа на това, че целите му са били оправдани, Барън Коен припомня, че след излизането на Борат Руди е разпространил "тази голяма лъжа, че Тръмп е спечелил изборите. И тази лъжа е толкова опасна и толкова подвеждаща, че е довела до нападението над Капитолия".

"Това, което направихме с Руди, беше от решаващо значение. Искам да кажа, че направихме така че филма да окаже влияние върху изборите. Така че заставам зад тезата, че действията ни са етични, въпреки неприемливия за правото на личен живот подход. Трябваше да направим каквото можем, за да вдъхновим хората да гласуват и да напомним за неморалността на правителството преди изборите. Не се съмнявам в морала на този филм. Много се гордея с това", заявява Саша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Dr. Dre разкри, че е преживял три инсулта (ВИДЕО)

Участвал ли е Виктор Стоянов в "Ергенът" срещу хонорар?

Битката за зрителите: Как се променя аудиторията на "Оскар"-ите през годините?

Михаела Маринова и румънският продуцент Alex Parker с първа обща песен (СНИМКИ+ВИДЕО)

Щастлива и уверена: Забелязаха Кейт Мидълтън на фермерски пазар (СНИМКА)

Мижав интерес ли? Панайот Панайотов като Ал Бано победи в "Като две капки вода"

Давид Гета стана баща за трети път (СНИМКА)

Дъщерята на Брус Уилис е диагностицирана с аутизъм (ВИДЕО)

Крисия отново показа, че не е дете (СНИМКА)

Честито: Бившата жена на Борис Солтарийски е бременна (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...