Смяна на името на държавата - кой го е правил?

5640
Смяна на името на държавата - кой го е правил?
Снимка: iStock/Guliver

Докато македонските граждани гласуват за това дали желаят да сменят името на страната си на "Република Северна Македония", нека хвърлим поглед върху няколко други държави, които вече са минали по този път.

Много страни сменят имената си заради обявяване на независимост, най-често от тези отнесли се с тях като колонии. Например – Бангладеш (бивш Източен Пакистан), Ботсвана (Бечуаналенд), Гана (Голд Коуст), Индонезия (Холандски Източни Индии), Малави (Нясаленд) и Зимбабве (Родезия), са създадени.

През 1991 година при разпадането на СССР много от съветските република сменят имената си, като Беларус (Беларусия), същото се случва и след разпада на Чехословакия и Югославия.

Няколко от изградените нации избират да се преименуват, като Македония се опитва да реши спора за името си с Гърция. Но ето някои по-скорошни промени на имената на държави.

Свазиленд се върна към Есватини

Петдесет години след като Свазиленд получи независимост от Великобритания, цар Мслати III обяви през април 2018 г., че страната "се връща към своето оригинално име Есватини", което значи "земя на Свати".

Последният абсолютен монарх в Африка хвана абсолютно неподготвени гражданите си, макар да беше намеквано за промяната, освен това предишното име не беше харесвано от народа, защото беше смес от свати и английски.

Конго: до Заир и обратно

С независимостта си от Белгия през 1960 година страната сстава Република Конго, като взима името на съседа си. Като те се различават от различните си столици Бразавил и Киншаса.

Няколко години по-късно името беше променено и страната стана Демократична Република Конго. Но през 1971 година е сменено на Заир, от генерал Джоузеф-Дизайър, който е се качва на власт пред 1965 година. Той замества европейските имена с африкански. През 1997 година името отново е сменено на Демократична Република Конго.

Бирма избра Мианмар

През 1989 година военното правителство на Бирма преименува южната азиатска страна на "Република на съюза на Мианмар", за да тегли чертата на колониалното си минало.

От Горна Волта до Буркина Фасо

Въпреки, че са запазили името Горна Волта, години наред след обявяването на независимост от Франция - през 1958 година. Западноафриканската нация решава да се прекръсти на Буркина Фасо, през 1984 г., което в превод значи "земя на праведни мъже".

Кампучеа се връща към Камбоджа

Кралството на Камбоджа е обявено за Република Хммер през 1970 година, когато княз Нордом Сианук е свален в подкрепен от САЩ преврат.

Когато Кар Руж от Пот Пот поема Югоизточна Азия през 1975 г., той го нарича Демократична Камбоджа след заглавието на кхмерски език. Помощният от Виетнам режим, който свалил геноцидния Червен кхмер през 1979 година, преименува страната на Народна република Камбоджа.

Когато Виетнам се оттегля през 1989 година и монархията бива възстановена, Сианук става държавен глава и се върна в Камбоджа.

Дахомей става Бенин

Петнайсет години след независимостта си от Франция и една година, след като приема марксистите политики, Дахомей се прекръства на Народна република Бенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Няма да повярвате как е изглеждала Ромина Тасевска преди (СНИМКА)

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Крие ли голяма тайна Васка от "Ергенът"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com