Тина Търнър: Живот като на кино

9244
Тина Търнър: Живот като на кино
Снимка: Getty Images/Guliver

Тина Търнър, певицата, чието експлозивно сценично присъствие наелектризира феновете по целия свят, остави незаличима следа в рока на 20-ти век с пет десетилетия хитове - първо със съпруга си Айк Търнър, но най-запомнящо се като изключително успешна солова изпълнителка, предаде АФП.

Осемкратната носителка на "Грами" изгрява на сцената от 60-те години на миналия век нататък и печели ново поколение фенове при зашеметяващото си завръщане, след като избягва от брака си, изпълнен с насилие, което я превръща в най-големия оцелял в популярната музика.

Изоставена от родителите си, Търнър излиза от памуковите полета на Тенеси, за да се превърне в "Кралицата на рокендрола", която според музикалните легенди е научила Мик Джагър да танцува.

Изпълнителката на "The Best" почина в Швейцария, където изживя последните си години със съпруга си Ервин Бах, бивш изпълнителен директор на звукозаписна компания, който беше неин романтичен партньор в продължение на три десетилетия, преди да се оженят през 2013 г.

Дълго преди да се превърне в глобален феномен, ранната кариера на Търнър беше въртележка за певицата, която призна, че е направила опит за самоубийство в разгара на физическото и емоционалното насилие на Айк.

Тина бяга от Айк през 1976 г., пресичайки магистрала, за да избяга по време на концертно турне. Разводът ѝ е финализиран през 1978 г. и тя остава само със сценичното си име.

Но мечтата за рок звезда продължава да я гложди.

"Как мога да пълня стадиони?" Търнър се чуди в коментарите си, прозвучали по време на въвеждането ѝ в Залата на славата на рокендрола през 2021 г.

"Исках го. Исках да направя това, което правеше Джагър и всички останали момчета по онова време".

Тези мечти се сбъдват, а след това и някои от тях, когато през 1984 г. тя прави златен кросоувър с албума си "Private Dancer", чийто сингъл "What's Love Got to Do With It", спечелил Грами, я изстрелва към суперзвездата на 44-годишна възраст.

Четири години по-късно тя поставя рекорд за най-голяма посещаемост на солово изпълнение, когато на концерта ѝ в Рио де Жанейро се събират 180 000 души.

По данни на „Billboard“ Търнър е продала повече от 100 милиона записа по целия свят и е проправила пътя на изпълнители като Джанет Джексън, Мадона и Бионсе.

"Болка в сърцето"

Анна Мей Бълок е родена на 26 ноември 1939 г. в Браунсвил, Тенеси.

Тя и сестра ѝ израстват в семейство със скромни средства, но условията се влошават, когато са изоставени от баща си, а след това и от майка си.

Когато бабата, която им помага да се отгледат, умира, Анна Мей се премества при роднини в Сейнт Луис, Мисури, на 16-годишна възраст.

Там се запознава с Айк Търнър, китарист и ръководител на група с осем години по-възрастен от нея, който вече е изпитал славата, след като през 1951 г. написва и записва "Rocket 88", може би първата рокендрол плоча.

Напусна ни Тина Търнър (ВИДЕО)

На 83-годишна възраст, след продължително боледуване, почина певицата Тина Търнър. Търнър е починала в дома си в Швейцария. През послед...

Тя убеждава Айк да ѝ позволи да пее с него.

Когато през 1960 г. печели хит с нейните вокали на "A Fool in Love", той ѝ дава сценичното име Тина Търнър и двамата се представят като „Ike&Tina Turner Revue“. През 1962 г. те се женят.

Още от самото начало Тина е огненото, доминиращо присъствие, което краде светлината на прожекторите със смесица от плътни, текстурирани вокали и хипнотизиращи танцови движения.

Творчеството на Търнър отразява личното им напрежение: то включва "I Idolize You", "It's Gonna Work Out Fine" и най-известния им номер - кавър на "Proud Mary" от 1970 г., в който Тина казва, че започва песента "хубаво и лесно", но я завършва "хубаво и грубо".

Дори когато излъчваше сурова сексуална сила като изпълнител, пеенето ѝ беше оцветено с осезаема уязвимост.

Откриха мъртъв сина на Тина Търнър

Синът на Тина Търнър - Рони, е намерен мъртъв в дома си в Лос Анджелис, съобщи в. "Дейли мейл". 62-годишният мъж е намерен от съсе...

"Пееш с тези емоции, защото си имал болка в сърцето си", казва Търнър пред списание „Ролинг Стоун“ през 1986 г.

 

След като напуска Айк, тя се труди в шоу програми в Лас Вегас, издава скромно продавани солови записи и прави многобройни турнета в Европа.

Но с успеха на "Private Dancer" от 1984 г. нейната метаморфоза от манипулирана звезда до възкръснала рок богиня е пълна.

На следващата година тя се качва на сцената на „Live Aid“ във Филаделфия, където преживява запомняща се среща с Джагър, който по средата на изпълнението разкъсва черната кожена минипола на Търнър, разкривайки я по мрежести чорапи и трико.

Тина Търнър и съпругът ѝ купиха имение за 76 млн. долара на Цюрихското езеро

Рокендрол иконата Тина Търнър и съпругът ѝ закупиха имение за 70 млн. швейцарски франка (76 млн. долара) с 10 сгради, езеро, поток, плу...

Търнър се усмихва и прокарва пръсти през лъвската си грива.

"Знам, че това е само рокендрол, но ми харесва!", промълви тя.

Тя се снима с Мел Гибсън в холивудския блокбъстър "Mad Max: Beyond Thunderdome"; съавтор е на автобиографията "Аз, Тина", която е бестселър.

 

"Изход“

Тина Търнър - една жива легенда на 80!

Днес (на 26 ноември) е 80–ият рожден ден на един от най-важните и вдъхновяващи артисти на света - Тина Търнър. Тя е любимка на це...

В документалния филм на HBO "Тина" от 2021 г. се разкрива една неприятна реалност: травмата от миналото ѝ се е превърнала във фокус за интервюиращите, като звездата многократно е била помолена да разкаже за най-лошите моменти от живота си.

Търнър, която е прегърнала будизма и е видяла в него "изход" от опасния си първи брак, посочва вярата като катализатор за подмладяване и стабилност.

Тя често отклоняваше въпросите и веднъж казва, че преживяването на миналото е като "проклятие".

Но личните трудности не можеха да бъдат пренебрегнати, включително насилието от страна на Айк.

"Той използва носа ми като боксова круша толкова много пъти, че усещах как кръвта се стича по гърлото ми, когато пеех", пише тя в мемоарите си от 2018 г., "Моята любовна история".

В живота след Айк концертите ѝ се превръщат в бляскави спектакли , като тя продължава да изпълнява високооктановия рок в продължение на десетилетия.

Тина Търнър: Нямаше никакви признаци, че синът ми ще се самоубие

Тина Търнър говори пред Би Би Си за самоубийството на сина ѝ, което се случи по-рано тази година.  Крейг Търнър беше на 59 години...

На концерта на стадион "Уембли" през 2000 г. 60-годишната Търнър не се сдържа, като преминава през сцената на токчета и с характерната си кожена минипола.

През 2008 г. тя се впуска в своя проект "Тина!“ - 50-годишнината на турнето, което донесе приходи от около 130 милиона долара.

Гранддамата се наслаждава на късните си години заедно с Бах в дома им в Цюрих и във ваканционно имение близо до Френската Ривиера, въпреки че през 2018 г. се случва трагедия, когато най-големият син на Търнър – Крейг, се самоубива на 59 години.

Айк Търнър умира през 2007 г., а единственото му дете от Тина, Рони, почина миналата година на 62 години от усложнения от рак на дебелото черво.

През 2013 г., след като се омъжи за Бах и прие швейцарско гражданство, Търнър се отказа от американското си гражданство. Въпреки това бившият президент Барак Обама беше сред тези, които отдадоха най-прочувствени почести.

"Тина Търнър беше сурова. Тя беше силна. Беше неудържима", написа той. "И тя беше самата себе си - говореше и пееше своята истина през радост и болка; триумф и трагедия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Крие ли голяма тайна Васка от "Ергенът"?

Леонардо ди Каприо се е сгодил? (СНИМКА)

Само истината: Цеци Красимирова разкри всичко за развода, за да се спре с измишльотините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com