Венеция става театрална сцена

5329
Венеция става театрална сцена
"Животът е театър - маскирайте се!", е мотото на тазгодишния карнавал

Животът е един голям театрален спектакъл с неочаквани обрати и странни герои, така че наслаждавайте се на представлението - това е идеята, заложена в тазгодишното издание на карнавала във Венеция, организирано под наслова "Животът е театър - маскирайте се!", съобщава сайтът на Венецианския карнавал.

По традиция карнавалът ще се състои непосредствено преди великденските пости. Но както миналата година, сега той отново ще бъде удължен с един уикенд заради огромния интерес. Преди проявата траеше само десетина дни и приключваше на Блажен вторник. Сега официалната наздравица за откриването на карнавала ще се състои още на 4 февруари на Фонтана на виното, инсталиран на малкото площадче до площад Сан Марко, където хората ще могат да дегустират най-разнородни вина.

Церемонията по откриването на карнавала ще се повтори още веднъж на 10 февруари. Тазгодишното мото на карнавала ще превърне Венеция в голяма театрална сцена. Най-живописните спектакли и тържества ще бъдат на площад Сан Марко, който ще бъде преобразен в огромен театър на открито. Няма да бъдат подминати и по-малките венециански площади и палати.

Ще има и пътуващ спектакъл, който ще се изнася на няколко езика - италиански, френски, английски. В него гостите на Венеция ще правят маскирани обиколка на града, водени от екскурзовод, маскиран като типичен венециански слуга. Идеята е заимствана от традицията, зародила се през 15 век, според която богаташите във Венеция винаги излизали вечер предвождани от слуга с лампа.

Въпреки театралното мото на карнавала някои знакови прояви не се променят, като карнавалното шествие с лодки по Големия канал на Венеция (на 5 февруари), Полетът на ангела и Полетът на магарето (на 12 и 19 февруари), при които известни личности са дегизирани като ангел и магаре и се спускат със специален механизъм от камбанариите на Сан Марко и на Местре, шествието на 12-те Марии - красиви момичета, облечени в традиционни венециански одежди (11 февруари), конкурсът за най-красива маска на карнавала (19 февруари), конкурсът за най-красива Мария на карнавала (21 февруари), шествието на карнавални платформи-алегории на живота (18 февруари).

ЮНЕСКО ограничава плаването във Венеция

Представители на огранизацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), след катастрофата на италианския турист...

Няма да бъде забравено и традиционното плуване в студените води на остров Лидо ди Венеция, като на финала смелчаците ще получават горещ шоколад и греяно вино (18 февруари). Тазгодишното издание на Карнавала приключва на 21 февруари с голям празник на площад Сан Марко по повод Блажен вторник и с Шествието на тишината - шествие на лодки с маскирани хора, плаващи по Големия канал на Венеция. По време на него всички светлини на околните сгради ще бъдат угасени и единственото осветление ще идва от фенерите на лодките и на хората, струпали се по бреговете на канала.

Сред по-любопитните събития на карнавала тази година ще бъде Театърът на сладостта на площад Кампо Сан Джакомо, където ще се предлагат най-изкусителни венециански сладкиши и изваяни от шоколад плодове. В палата Ка Резонико ежедневни спектакли ще бъдат посветени на силните жени в творбите на Шекспир.

На 14 февруари на площад Сан Марко ще има карнавален Празник на любовта и ще бъдат изпълнени 50-те най-романтични песни за последните 50 години. Тържеството ще бъде последвано на 15 февруари от Нощта на свободата в любовта и чувствата. Тя ще бъде вдъхновена от ритмите на бразилската самба.

На 18 февруари ще има Празник на аржентинското танго. Почти всяка вечер на площад Сан Марко ще има ди джей парти, наречено Черно и бяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com