Връчиха най-престижните награди за мода в България. Ето кои са победителите (СНИМКИ)

2833
Връчиха най-престижните награди за мода в България. Ето кои са победителите (СНИМКИ)
Снимка: Академия за мода / Хайлайф

Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков, организира стилно ексклузивно събитие за връчването на най-авторитетнoто отличие за мода в България "Златна игла 2023".

С престижната награда "Дизайнер на годината" бе удостоена Радостина Долапчиева, която вече е трикратен носител на приза. Отличието "Модна къща на годината" отиде при Radichev, с дизайнер Стоян Радичев. Статуетката за "Уникална мода" получи Албена Александрова – дизайнер на "Рошавата гарга" и четирикратен носител на приза. В категория "Цялостен принос" носител на приза стана Елена Кристиано, а Лиа Каменова взе отличието за "Най-добър млад дизайнер".

Проф. Любомир Стойков заедно с Радостина Долапчиева, която получи приза в категория "Дизайнер на годината", Мария Георгиева-Савова и Стоян Радичев; снимка: Академия за мода / Петър Станев

Тази година бяха въведени и две нови категории – "Детска мода", в която д-р Росица Рангелова – дизайнер на модна къща RoRa, бе удостоена със "Златна игла 2023", и "Артистична мода", с победител Аксел Харди, която вече е получавала веднъж приза. Кирил Чалъков бе награден за четвърти път в категория "Моден гримьор".

Още: Украинка от Крим представи България на конкурса "Мис Вселена"

Повече за церемонията

Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерите, носители на приза "Златна игла 2023"; снимка: Академия за мода / Хайлайф

В своето приветствие проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, се спря на редица кулминационни моменти в историята на Златната игла, свързани с почетния председател Давид Пизанти от Париж и с Донка Ганева – първи председател на Академията за мода, с легендарната Бригита Чолакова и с принцеса Мириам Гази. Редом с това той изтъкна: "Днес прочутата сентенция на Достоевски, че красотата ще спаси света може да бъде реновирана и да стане "Светът трябва да спаси красотата!", защото прекрасното и възвишеното като естетически категории са неимоверно застрашени от кича, фалша и подмяната на истинските ценности с ментета и сурогати. В огромна степен това зависи от модата и модния дизайн. В очакване съм да бъдем свидетели на модерни, оригинални и стилни произведения, издържани в духа на красивата и устойчива мода. Да живее българският стил!".

Наградените дизайнери получиха статуетката "Златна игла", изработена от емблематичния български бижутер Анжело Красини, а председателят на Академията за мода удостои със сертификат всички победители в Годишните награди на Академията за мода. В церемонията участваха досегашни носители на приза "Златна игла" в различни категории: Стоян Радичев, Радослава Лазарова и Диляна Матеева.

Още: Завещанието на Джорджо Армани е готово: Ето кой ще получи модната империя след смъртта му

Елена Кристиано – носител на приза "Златна игла 2023" в категория "Цялостен принос"; снимка: Академия за мода / Антон Марков

След официалната церемония наградените модни творци имаха свое индивидуално представяне с колекции и артистични пърформанси, подготвени специално за ревю-спектакъла на годишните награди "Златна игла 2023". С почетни грамоти бяха отличени участници в гала ревю-спектакъла за заслуги и принос към българската мода и международните изяви на родните дизайнери и стилисти.

Водеща на бляскавото събитие бе Гери Дончева Янков, която сияеше в рокли на Alegra и Стоян Радичев. В ревю-спектакъла участваха някои от най-популярните наши манекени: Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на "Златна игла 2021", носителките на титлата "Мис България" Роси Иванова, Марина Войкова, Александра Кръстева, Тедора Мудева, както и Елисавета Стоянова – Гарева, Ева Захариева – Мис Велико Търново, Антоанета Боянова, Мадлена Иванова и др. На подиума на "Златна игла" прекрасните тоалети бяха представени и от харизматичната телевизионна водеща и актриса Мария Игнатова. В шоуто участваха народните изпълнители Лидия и Бисера, които изпълниха новата си песен "Гледай ме, либе".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Останаха четири: Алек от "Ергенът" се сбогува с още едно момиче (СНИМКА)

Легендарният продуцент на Nirvana Стив Албини почина от инфаркт

Звезда от "Игра на тронове" загуби битката с рака

Алек от "Ергенът" се събужда с жена до себе си: Но дали е от финалистките?

Натали, Неделя, DARA и Ивет ще се борят за победата в Dancing Stars

Пребил майка си: Издирват сина на Никълъс Кейдж (СНИМКИ)

Дрейк и Кендрик Ламар в тежък рап дуел, който завладя целия свят (ВИДЕО)

Виктория от "Ергенът" се изгуби в Гърция (ВИДЕО)

Посредствен филм: Истинското мнение на Кари Фишър за "Междузвездни войни"

Башар Рахал провокира колегите си актьори с изказването си (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com