СЕМ не посмя да даде лиценз за частно радио с новини на турски език

3697
СЕМ не посмя да даде лиценз за частно радио с новини на турски език

СЕМ отказа да издаде лиценз на частна компания за излъчване на радио, в което се предвиждаше да има излъчване на новини на турски език.

Желаещата да вземе лиценз фирма "Т радио" е собственост на сдружение "Федерация Справедливост България" с председател Сезгин Мюмюн. При старта на конкурса през 2014 година Мюмюн обяви, че радиото ще има образователна насоченост, но и ще се излъчват и новини на турски език. Той настоя СЕМ да открие конкурси в 53 населени места на страната, основно в Лудогорието и Родопите. При създаването на федерацията през 2007 г. Сезгин Мюмюн не скри, че се бори за повече права на българските турци, за това турският език да стане задължителен за изучаване във всички държавни и общински училища, посещавани от ученици, за които той е майчин, а също и възродителният процес да бъде обявен за геноцид, информира в. "Сега".

Георги Лозанов: Джамбазки и Ангелов подстрекават, ще ги съдя

15 часа програма на български език и три часа на турски език – това ще представлява в основи новото Радио „Кърджали”,...

Първоначално сдружението е отстранено от конкурса на СЕМ заради пропуски в конкурсните книжа. По същата причина е отпаднал и друг участник в конкурса - "Атака". По-късно обаче Върховният административен съд връща "Т радио" в надпреварата. В крайна сметка СЕМ решава, че концепцията на радио "Веселина" е по-добра от тази на "Т радио" съгласно заложените критерии за избор на ново радио в Шумен.

Напрежение има и около старта на новата телевизия HMTV. От Съюза на българските журналисти съобщиха, че според регистрацията на медията зрителите ще имат възможност да избират дали да гледат съдържанието й на български или на руски език. Централният офис на HMTV е във Варна, а представител на дружеството е Александър Каминин. Шефът на СЕМ Георги Лозанов поясни, че става дума за филмов канал с регистрация за излъчване само на български. Но тъй като оригиналното съдържание на част от лентите по HMTV ще идва от руски, те ще бъдат преведени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен