X
 
 

В Шуменския окръжен съд продължава делото за влаковата експлозия в Хитрино

550 0
photo of В Шуменския окръжен съд продължава делото за влаковата експлозия в Хитрино
Снимка: Камен Зартов
В Шуменския окръжен съд продължава делото за влаковата експлозия в Хитрино на 10 декември 2016 г. На заседанието разпитват вещи лица и свидетели. От защитата поискаха отвод на вещото лице, възстановило кадри от охранителните камери за периода на инцидента.

Искането за отвод защитата мотивира с факта, че експертът Аделберт Антов е имал финансови взаимоотношения с Националната компания "Железопътна инфраструктура". Адвокатът на машинистите Димитър Стефанов мотивира искането за отвод:

Стрелочниците за Хитрино: Няма как стрелката да е била отключена

Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава с разпит на свидетели. При предишно заседание управителят на фирмата превозвач &bd...

"Ние твърдим, че НКЖИ са страна. Ние твърдим, че вещите лица изследват дали инфраструктурата на жп гара Хитрино е изправна, тоест дали не е в причинна връзка с дерайлирането".

Съдът обаче прие ектспертизата с мотив, че НКЖИ не е страна по делото. Как цистерните са изтеглени от железния път и претоварени, разказа свидетелят Димитър Баев, бивш служител на фирмата-превозвач. По думите му, инфраструктурата на гарата е била в много лошо състояние. Баев свидетелства, че фаталната стрелка не е била заключена. Според обвинителният акт причина за дерайлирането и експлозията на газ е високата скорост, с която машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков са управлявали влака.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители