Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Каспичан иска да държавата да ѝ прехвърли резервата "Плиска"

26 януари 2023, 14:09 часа • 5192 прочитания

Петиция е пусната в подкрепа на предложението община Каспичан да придобие от държавата за безвъзмездно управление Националния историко-археологически резерват (НИАР) "Плиска".

На последното си за годината заседание местният парламент е приел декларация, с която заявява категорично желание на общината да се предостави имотът по регламент от Закона за културното наследство.

"В годините назад община Каспичан е доказала с действията си, че никога не е преследвала комерсиални интереси и винаги се е водила от желанието за популяризиране, консервация и реставрация на българското културно-историческо наследство, намиращо се на територията на общината", се сочи в документа, изпратен до служебния премиер Гълъб Донев и министър Велислав Минеков.

Около 90% от резервата се намира в землището на град Плиска, който е в община Каспичан.

От създаването на общината през 1979 г. досега от местния бюджет се финансират редица дейности в резервата или прилежащата му инфраструктура. В продължение на десет години община Каспичан и сдружение "Авитохол" организират и финансират основната част от ежегодния исторически фестивал "Дни на предците" в Плиска. Съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия организират в Голямата базилика масова кръщавка на деца от страната и българската диаспора в чужбина. Тя е единствената българска община, която съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия, организира международно честване на 1150 г. от покръстването на българите и приемане на християнството като официална религия в България. На събитието, проведено през 2015 г., присъстват над 13 000 граждани. Организирани са редица научни конференции съвместно с Шуменския университет, реализиран е проект по Програмата за развитие на селските райони "От славно минало към достойно бъдеще".

В получено писмо от министъра на културата през ноември м. г. било посочено, че в Плиска няма музей. "Интересен факт е, че на официалната страница на НИАР Плиска, на сайта на министерство на туризма и в медийни публикации, се говори за „Музей в НИАР Плиска“, но в писмо от Министерство на културата е написано, че в Плиска няма музей", се уточнява в декларацията.

Но сградата в НИАР Плиска, където се съхранява движимото културно наследство и "не е музей", нито филиал, според правилника на РИМ Шумен съществува от 80 години. Решение за построяване на музей в Плиска е взето през 1926 г. по план на архитект Рашенов. През 1928 г. са отчуждени 505 декара земи на плисковчани за разкопките и устройването на народен парк.

Строежът на археологическия музей започва през 1939 г. и е завършен през септември 1940 г., уредбата му продължава две години по-късно, когато на 23 юни 1942 г. е открит. С останалите материали от строежа е издигната още една сграда западно от него, както и навес за лапидариума. С решение на ОбС Шумен през 2012 г. той е именуван на проф. Рашо Рашев след трагичната му кончина.

В един и същи ден – 17-ти март 1997 г., бил издаден акт за изключителна държавна собственост на резерват „Плиска“, като стопанисването и управлението му е предоставено на община Каспичан, но е бил променен и предоставен на Министерство на културата.

"Категорично не сме съгласни с изразеното становище, че предоставянето на НИАР "Плиска" на община Каспичан ще доведе до задържане на приходите, получени от входни такси от страна на общината, защото нашето убеждение е, че средствата от входните такси в пълния си размер трябва да се инвестират в НИАР Плиска. В момента приходите от всички 11 обекта към РИМ Шумен се разпределят и изразходват за различните обекти, а не се връщат на 100% обратно към съответния обект, в случая НИАР "Плиска", пише в декларацията.

В нея се посочва, че Каспичан е от т. нар. малки общини, но за програмния период 2014-2020 година е на трето място от 10-те общини в област Шумен по обща стойност на реализираните проекти.

Намеренията на местната управа е да използват възможностите по различните оперативни програми да осигурят проекти за консервация, реставрация, съхранение и популяризиране на културно-историческото наследство.

"Нашето желание е ние да носим отговорността за развитие, съхранение и популяризиране на паметниците на културно-историческото ни наследство, които се намират на наша територия. Смятаме, че имаме моралното право да стопанисваме НИАР "Плиска" и всяко друго решение би било незачитане на честта, достойнството и интересите на местната общност и нашите предшественици, чиито представители сме ние", се казва в заключение.

ОЩЕ: Държавата отпуска 4 млн. лв. за култура и реставрация на Плиска

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес