д-р Димитър Стефанов: Очакваме над 5000 души на July Morning в Тутракан!

9367
д-р Димитър Стефанов: Очакваме над 5000 души на July Morning в Тутракан!
Снимка: Община Тутракан

Димитър Стефанов е кмет на община Тутракан от 2011 г. насам. Завършил е „Ветеринарна медицина“ във ВИЗВМ – Стара Загора. Бил е ветеринарен лекар в Силистра и управител на собствена фирма. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за предстоящия празник на свободния дух, за интересните проекти на общината - завършени и настоящи.

Г-н Стефанов, предстои ви интересно събитие – Джулай морнинг, как се готвите за него?

Ние вече сме на финалната права. Рок групите са определени. Всичко, което е необходимо по организацията, е направено. С нетърпение очакваме от 28-ми да започнат да пристигат изпълнителите. Първи ще пристигне вокалистът на Axel Rudi Pell – Джони Джоели. Той миналата година направи голям концерт при нас. Много му хареса града и затова сега идва два дни преди концерта и ще остане два дни след Джулай морнинг, за да разгледа по-обстойно забележителностите на Тутракан. На 29-ти започват да идват другите рок групи. Надявам се, че ще има много хора, защото всички са известни в България, а и не само. Мисля, че хората малко ще поразпуснат на 30-ти юни срещу 1-ви юли.  

Разкажете ни малко повече за тази традиция, къде ще бъде отбелязана в Тутракан?

Точно на брега на река Дунав, под т. нар. "лодкостоянка". Това е терен от 55 декара. Избрали сме това място, защото се вижда реката, изгревът на слънцето. Там е подходящо да се разположат сцената, палатките, съответно самите заведения и обекти за продажба на сувенири. Очаквам поне 5 хиляди души да пристигнат, защото Джони Джоели е наистина световно известен вокал. Няма човек, който да не познава Васко Кръпката и "Подуене Блуз Бенд". Б.Т.Р. - къде без тях на Джулая!? С Валди Тотев ще открием концертната част. Александър Филчев, Трио „Вива“, "Графит" - това са все известни изпълнители, които мисля, че ще привлекат доста туристи, включително и от Румъния. Още повече времето е много удачно - петък срещу събота и хората могат спокойно след приключване на музикалната част да разгледат забележителностите. За първи път организирахме July Morning през 2012 г., но поради проливен дъжд, който буквално се изля вечерта срещу 1-ви юли - 201 литър на кв. м, се провали. Реално от 2013 г. насам с едно прекъсване заради Ковид-пандемията. В самото начало топ изпълнителят беше Кен Хенсли от Юрая Хийп, а последните 4 години преди да почине, топ изпълнител беше Джон Лоутън, заедно с рок група Б.Т.Р.   

Имахте миналата година подписан договор за обновяване на парк „Христо Ботев“, той изпълнен ли е вече?

Да, изпълнен е. Реновирахме парка в унисон с всички европейски изисквания за безопасност на детските съоръжения. Нови алеи изградихме, един прекрасен шадраван, на който децата много се радват. Обектът е приключен на 100% и мисля, че е страхотна придобивка за нашите съграждани, защото след обновяването на Крайдунавския парк в долната част на града, който е дълъг над 2,5 км, беше редно да се реновира и горната част на града за отдих на нашите съграждани.   

Докъде стигна проектът ви за изграждане на допълнителни експозиционни площи към Мемориален комплекс „Военно гробище 1916"?

В момента сме на покривната конструкция. Не мога да кажа, че сме на финал, но имам уверение от фирмата изпълнител, макар срокът ни да е удължен до март месец 2024 г., че до края на тази година ще приключат със строителството и инфраструктурата около мемориалния комплекс.

Не обявявате обществена поръчка без да сте провели пазарно проучване преди това, с какво най-вече ви помагат и препоръчвате ли ги на вашите колеги?

Да, препоръчвам на всички мои колеги преди да пуснат обществени поръчки да правят пазарни проучвания, защото те могат да ориентират всеки кмет за стойностите по различните пера - не само за строително-монтажни работи, а за всичко. Ние не винаги можем да сме в крачка с актуалните цени на пазара. По този начин си сверяваме часовниците, защото има случаи, при които е спечелен проект на определени стойности, но цените вече са съвсем различни. Не се явяват кандидати. Имали сме и случаи, когато цените са понижени, а ние си мислим, че те са адекватни в момента и ги обявяваме на високи. Пазарните проучвания са един много добър инструмент за всяка община, за всеки възложител изобщо. 

Кои са ви другите мащабни проекти за мандата?

Приключихме с най-мащабния проект - реновиране и доизграждане на ВиК-инсталацията в Тутракан, ведно с построяване на пречиствателна станция. Това е проект, който тласка града ни към европейските му събратя, защото град без пречиствателна станция, без добра питейна вода, не може да се нарече европейски. Проектите, които сме изпълнили, са много. Сред тях са санираните над 11 сгради - административни и жилищни. Предстои саниране на още 3 жилищни блока и на ветеринарната лечебница. По този начин веднъж сменяме облика на града с по-чисти и приветливи фасади на сградите, но помагаме на хората да спестят разходи за отопление през зимния сезон.

А имате ли знаков за цялото ви управление досега проект или обект?

Целият Крайдунавски парк за мен е знаков проект, защото, встъпвайки в длъжност, цялата крайдунавска зона беше едно сметище. Реализирахме го на етапи през Местната инициативна рибарска група. Като започнахме да разчистваме храсталаци, саморасляци, дървета по брега на Дунава, открихме и много сметища. Получи се много красив парк - със спортни и детски съоръжения, с места за отдих. Не на последно място и реставрираната северна стена на античната крепост „Трансмариска”. Другият ни емблематичен проект е възстановяването на рибарската махала с всички къщи и дейностите в тях. Изпълнихме ги с наистина добро съдържание. Например в едната всеки може да види как се плетат рибарски мрежи, в другата - как се правят и как се ремонтират рибарски лодки, в третата - да дегустират характерни за региона вина и кайсиева ракия, да вкусят автентична рибена чорба, качамак. За мен няма проект, който да е маловажен. За да се стигне до реализацията на всеки проект, който реализираме от 12 години, са нужни много нерви, време, безсънни нощи, енергия от всички служители, които участват в процеса. Дори да е една детска площадка за 10-15 000 лева, пак е преминаване към по-добър живот.

Но съгласете се, че не е едно и също да направиш детска площадка и да изпълниш обект за 10 милиона като усилия и риск?

Наистина е така, но аз го казвам от гледна точка на това, че колкото и малък да е един проект, той е полезен за обществото. 

Пчеларството ви е хоби, от кога и какво ви носи това занимание?

От 1994 г. - догодина ще станат 30 години. Носи ми спокойствие, психическо разтоварване след дългата седмица срещи, разговори, административна работа. Отивайки и работейки на пчелина, аз психически си почивам, защото освен с птичките и пчеличките, както се казва, с никой друг не комуникирам в тези дни и часове. Това ми доставя изключително удоволствие. И не на последно място това е един добър бизнес, с който всеки наш съгражданин би помогнал финансово на семейството си. 

Наши източници сочат, че в града се провежда негативна кампания срещу Вас, какъв е вашият коментар?

Да, така е, но когато един човек не е забил 1 гвоздей, за да направи нещо в даден град, прави черен пиар. Хора, които са допринесли за развитието на града си, на селото, в което живеят, за квартала, никога не биха постъпили така. Според мен черен пиар се прави от хора, които нищо не са дали за никого, само искат да грабят с пълни шепи. Няма как да искаш да вземеш нещо, без да си дал преди това, независимо в каква сфера на живота.  

Още от района: 

Отдават под наем язовир до Тутракан за 10 години

Тутракан спечели проект "Звук и светлина" за туристическите си обекти

Тутракан отпразнува 145 години Свобода

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СИЛИСТРА:

Кметът на Силистра: Имаме лавина от обжалвания за санкционирани проекти на предходното управление

ВиК - Силистра се присъедини към “Български ВиК холдинг” ЕАД

Автобус амфибия ще плава по Дунав

След решение на съда: Коригират изборните резултати в Силистра

Одобрени са два проекта на Историческия музей в Тутракан

Опече си работата: Когато снегът спре тока, идваш в енергото със скара (ВИДЕО)

Силистра си има нов кмет, ето кой е той

Мемориалният комплекс в Тутракан се разширява с 3D карта и възстановка на окопи (СНИМКИ)

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Силистра

Графити, музика и градски истории: Oткрихме Доброто в Силистра заедно със Загорка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com